Skip to main content
Log in

Overmatig gebruik van benzodiazepinen:

achtergronden en behandelingsmogelijkheden

  • Artikelen
  • Published:
Psychopraxis, jaargang 2005

Samenvatting

Benzodiazepinen is de verzamelnaam van een groep geneesmiddelen voor de behandeling van slaap- en angststoornissen. Ze behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in de westerse samenleving. Elk jaar krijgen ongeveer 1.9 miljoen Nederlanders in totaal circa 12 miljoen recepten voor een benzodiazepine. Gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit op lange termijn is echter nauwelijks voorhanden. Enkele uitzonderingen daargelaten, geven zowel nationale als internationale richtlijnen dan ook aan deze middelen slechts kortdurend voor te schrijven. Bovendien worden in de richtlijnen voor de behandeling van angst- en slaapstoornissen benzodiazepinen nooit als eerste keus genoemd. Desondanks gebruiken ruim 600.000 Nederlanders deze middelen chronisch.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1

Notes

  1. Dit artikel is gebaseerd op het proefschrift Consecutive treatment strategies to discontinune long-term benzodiazepine use. A systematic evaluation in general practice, waarop de auteur op 18 november 2003 is gepromoveerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (promotores prof. dr. F.G. Zitman en prof. dr. A.J.L.M. van Balkom). Een volledige literatuurlijst is op aanvraag bij de auteur te verkrijgen.

  2. Het Benzoredux-project is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen de vakgroepen Psychiatrie, Huisartsgeneeskunde, en Klinische Psychologie en Persoonlijkheidsleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) c.q. Universitair Medisch Centrum St Radboud te Nijmegen en de afdeling Psychiatrie van de Vrije Universiteit Amsterdam. De projectgroep bestond naast de auteur van dit artikel uit twee uitvoerende onderzoekers: Wim Gorgels, huisarts- onderzoeker en Audrey Mol, psycholoog-onderzoeker. Het project werd geleid door vier senior onderzoekers, te weten Frans Zitman (hoogleraar psychiatrie, Leids Universitair Medisch Centrum), Eloy van de Lisdonk (huisarts en senior onderzoeker afdeling Huisartsgeneeskunde KUN), Rien Breteler (klinisch psycholoog en universitair hoofddocent Klinische Psychologie en Persoonlijkheidsleer KUN) en Ton van Balkom (hoogleraar psychiatrie Vrije Universiteit Amsterdam). Het project werd uitgevoerd tussen 1998 en 2002 en werd gesubsidieerd door het College voor Zorgverzekeringen (OG - 97 015).

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Richard Oude Voshaar.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Oude Voshaar, R. Overmatig gebruik van benzodiazepinen:. PSYC 7, 17–22 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03072192

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03072192

Navigation