Skip to main content
Log in

Hulpverlening aan kinderen van ouders met alcoholproblemen

  • Artikelen
  • Published:
Psychopraxis

Samenvatting

Kinderen van ouders met alcoholproblemen (KOAP) vormen een risicogroep voor het ontwikkelen van zowel afhankelijkheidsproblemen als andere vormen van psychopathologie. Ze worden in hun gezin met meer stresssituaties geconfronteerd en krijgen minder kansen om efficiënte copingvaardigheden te ontwikkelen. Op de afdeling voor afhankelijkheidsproblemen van de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen in Tienen wordt sinds enkele jaren gewerkt met een speciaal KOAP-programma. Met ondersteuning van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD, Brussel) hebben we een interventieprogramma uitgewerkt met een module voor kinderen, ouders en hulpverleners. We beschrijven hier vooral de kindermodule die beoogt de competentie (inzicht en vaardigheden) van kinderen te vergroten, zodat zij beter kunnen omgaan met de moeilijkheden en de problemen die ze ervaren in hun thuissituatie.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Coolen-Perednia C ea (2002) Hulpverlening aan kinderen van alcoholisten. Literatuurstudie en evaluatie. Brussel: Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD)

  2. De werkboekjes bij elk van deze modulen zijn te bestellen bij de VAD (www.vad.be). Het draaiboek voor hulpverleners is een praktisch uitgewerkte handleiding voor de toepassing van ons programma in verschillende settings. We hebben getracht om de achtergronden, alle onderdelen van het programma en de methodieken zo helder en praktisch mogelijk uit te werken.

  3. Byttebier P ea (2003) Opgroeien in een gezin met alcoholproblemen: een risicofactor voor de ontwikkeling van psychopathologie? In Hamers P ea (red) Moeilijke kinderen of kinderen die het moeilijk hebben? Evidence-based werken, niet zo evident! Antwerpen/Apeldoorn: Garant

  4. De Bono E (1998) Leer uw kind denken. Naarden Vesting: Element

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Mevr. C. Coolen-Perednia, psychologe-psychotherapeute , is verbonden aan de afdeling voor afhankelijkheidsproblemen van de Psychiatrische Kliniek broeders Alexianen te Tienen (B) en aan de Divisie Kinderen en Jeugdigen van de Mondriaan Zorggroep te Heerlen (Nl). Correspondentieadres: Liefdestraat 10, 3300 Tienen, België.

Mevr. M. Koninckx is klinisch psychologe-psychotherapeute en eveneens verbonden aan de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen te Tienen.

Dr. S. Ansoms, psychiater, is medisch directeur en hoofd van de afdeling voor afhankelijkheidsproblemen van de Psychiatrische Kliniek Broeders Alexianen te Tienen.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Coolen-Perednia, C., Koninckx, M. & Ansoms, S. Hulpverlening aan kinderen van ouders met alcoholproblemen. PSYC 6, 175–179 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03072176

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03072176

Navigation