Skip to main content
Log in

Kopzorgen: begeleiding van dementerende patiënten gedurende de eerste periode van hun ziekte

  • Consult
  • Published:
Psychopraxis

Samenvatting

In de wetenschappelijke literatuur verschijnen al geruime tijd veranderende, soms speculatieve, maar vooral nieuwe inzichten over de werking van de menselijke hersenen. Inzichten, ontleend aan het hersenonderzoek, worden nog onvoldoende toegepast bij dementie. Dat is jammer, omdat een ziekte als dementie met zijn verscheidenheid aan veranderingen, juist bij uitstek een proeftuin zou kunnen zijn. Het ontbreken van theorievorming heeft waarschijnlijk te maken met een overschatting van het verval en een onderschatting van het aanpassingsvermogen van patiënten met een beginnende dementie.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. De DSM-IV is niet meer dan een magere afspraaken gelegenheidsclassificatie waarin het verval wordt vastgelegd en het aanpassingsvermogen van mensen met een beginnende dementie niet wordt gesignaleerd.

  2. Cliënten worden op onze afdeling ingeschreven na aanmelding via de huisarts. Diagnostiek vindt plaats vanuit de afdeling. Er zijn ook verwijzingen vanuit een naburige ‘geheugenpoli’, waar louter diagnostiek en medische therapie worden bedreven. Het is ons streven om die situatie te veranderen. Een onnodige scheiding tussen diagnostiek en behandeling vergroot de kans op faalervaringen en breekpunten.

  3. Kopgroepen moeten niet verward worden met KOPP-groepen, begeleidingsgroepen voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen.We konden echter de verleiding niet weerstaan om deze concreet aanschouwelijke, voor slechts één uitleg vatbare benaming, te gebruiken.

  4. We hebben voor diverse neurologische aandoeningen waarschijnlijk nog geen naam. Uit het Geneeskundig Jaarboek blijkt dat het aantal duidelijk afgebakende neurologische beelden gestaag stijgt. Het traditionele onderscheid tussen psychiatrie en psychogeriatrie lijkt niet te handhaven. Persoonlijkheidsstoornissen hebben vaak stevige psycho-organische wortels.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Drs. A. Nouws, Neuro/GZ-psycholoog, De Gelderse Roos Veluwe Vallei, Postbus 70, 6710 BB Ede

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Nouws, A. Kopzorgen: begeleiding van dementerende patiënten gedurende de eerste periode van hun ziekte. PSYC 4, 200–204 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03072044

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03072044

Navigation