Skip to main content
Log in

Leren in de beroepspraktijk

  • Artikel
  • Published:
Onderwijs en gezondheidszorg

Abstract

Beroepsopleidingen geven een belangrijke plaats aan het leren van studenten in de beroepspraktijk. Terecht, want werkelijk leren handelen als beroepsbeoefenaar kun je alleen in de praktijk, ofwel: het verwerven van beroepscompetenties vereist het beoefenen ervan in de praktijk. Het is echter niet eenvoudig om leren in de werkomgeving doelgericht te organiseren en te begeleiden. Niet alleen de condities maar ook de leerprocessen tijdens stages zijn van een andere aard dan leerprocessen binnen school. Studenten gaan deel uitmaken van de beroepspraktijk en leren door als aanstaande beroepsbeoefenaar te participeren in die praktijk. Hoe verloopt werkend leren en wat is nodig om dat leren zo optimaal mogelijk te laten verlopen?

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1.
Figuur 2.

Literatuur

  • Bolhuis, S. (2001). Leren en veranderen bij volwassenen. Een nieuwe benadering. Tweede druk. Bussum: Coutinho.

  • Bolhuis, S. (2002). Professioneel leren: wat is het en hoe bevorderen we het? Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, 21(4), 173-182.

    Google Scholar 

  • Bolhuis, S., & Simons, P. R. J. (1999). Leren en werken. Deventer: Kluwer.

  • Bolhuis, S., & Simons, P. R. J. (2001). Naar een breder begrip van leren. In J. W. M. Kessels & R. Poell (Eds.), Human Resource Development. Organiseren van het leren (pp. 37-51). Alphen aan den Rijn: Samson.

  • Klarus, R. (1998). Bekwaamheden erkennen. Een studie naar modellen en procedures voor leerwegonafhankelijke beoordeling van beroepsbekwaamheden. Nijmegen.

  • Lave, J., & Wenger, E. (1991). Situated learning. Legitimate peripheral participation. Cambridge: Cambridge University Press.

  • Onstenk, J. (1997). Lerend leren werken. Katholieke Universiteit Nijmegen, Nijmegen.

  • Prince, C. J. A. H., Van de Wiel, M. W. J., Scherpbier, A. J. J. A., Van der Vleuten, C. P. M., & Boshuizen, H. P. A. (2000). De overgang van theorie naar praktijk in het medisch onderwijs. Tijdschrift voor Medisch Onderwijs, 19(6), 200-207.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Sanneke Bolhuis.

Additional information

Drs. S. Bolhuis is als onderwijskundige werkzaam bij de Afdeling Onderwijsontwikkeling en Onderzoek van het Onderwijsinstituut, UMC St. Radboud, Nijmegen. Correspondentieadres: Dr. S. Bolhuis, UMC Sint Radboud Nijmegen, Onderwijsinstituut, Onderwijsontwikkeling en Onderzoek, 224 KTC, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen,

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Bolhuis, S. Leren in de beroepspraktijk. ONGE 27, 116–122 (2003). https://doi.org/10.1007/BF03071295

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03071295

Navigation