Skip to main content
Log in

Situatieafhankelijke competenties

Buitenlandstages vergroten gebrek aan persoonlijke vaardigheden

  • Competenties
  • Published:
Maatwerk Aims and scope

Abstract

Hoewel er in het hbo de laatste jaren een waar vreugdevuur aan competenties is losgebarsten, is het de vraag of de euforie rond het nieuwe leren wel oplevert wat men ervan verwacht. We dragen geen expliciete kennis meer over, maar wat dan wel? Dragen we competenties over? Of dragen we helemaal niets meer over en doet de student het allemaal zelf? Het ziet ernaar uit dat competenties in de praktijk toch weer gewoon ‘dingen’ zijn die men kan objectiveren, formatteren en ‘afvinken’. In dit artikel wordt dat onderzocht aan de hand van een reflectief practicum via internet, voor stagiairs in het buitenland.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Zie ook: www.casusconsult.nl/next en www.cbl.hvu.nl

Bronnen

  • M. Fassaert (2005), Case Based Learning. Beschrijving van twee pilots; visie, methodiek en evaluatie. Eindhoven: Fontys Hogeschool Sociale Studies.

  • F.A.J. Korthage (1998), ‘De reflectieve organisatie. Naar systematiek in de relatie tussen werken en leren.’ In: Handboek Effectief opleiden. Alphen aan den Rijn: Samsom.

  • G. van der Laan (2003), ‘De professional als expert in practice-based evidence.’ Sociale Interventie 13/4. pp. 5-15.

    Google Scholar 

  • G. van der Laan, G. van der (2006), Maatschappelijk werk als ambacht: inbedding en belichaming. Amsterdam: SWP (in druk).

  • M.J.D.A. Reekers (2001), Een weg naar Lekkerlerenland. Eindscriptie in het kader van de masteropleiding ‘Management of learning and development’. Rotterdam.

  • S. de Vries & R. Bouwkamp (1994), Psychosociale hulpverlening in het maatschappelijk werk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Mathilde Fassaert is methodiekdocent en praktijkcoördinator bij de Fontys Hogeschool Sociale Studies te Eindhoven.

Geert van der Laan is bijzonder hoogleraar maatschappelijk werk aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en lector bij Fontys.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Fassaert, M., van der Laan, G. Situatieafhankelijke competenties. MAAT 7, 207–210 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03070721

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03070721

Navigation