Skip to main content
Log in

Vervang DSM-codes door de ernst van de problematiek!

DBC’s in de GGZ

  • Forum
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Samenvatting

De geestelijke gezondheidszorg gaat niet in 2007 maar in 2008 verzekerd worden in de nieuwe Zorgverzekeringswet (hierna Zvw). Er komt een jaar uitstel omdat zorgverzekeraars de risico’s nog niet aandurven en – niet in de laatste plaats – om dan meteen van start te kunnen gaan met het declareren van DBC’s. Maar de problemen met dit declaratiesysteem zijn nog helemaal niet opgelost. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat tot dusverre niet akkoord met de vermelding van diagnosegegevens op de rekeningen aan zorgverzekeraars. Een rekening aan de zorgverzekeraar waarop staat ‘de heer Jansen – behandeling persoonlijkheidstoornis – X euro’ vindt het CBP niet kunnen. Daarmee worden gezondheidsgegevens gekoppeld aan persoonsgegevens buiten de spreekkamer openbaar gemaakt en dat beschouwt het CBP als een inbreuk op de privacy.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Begin september zou het CBP uitspraak doen over het al of niet toestaan van diagnose-informatie op de declaraties. Toen ik dit artikel schreef, was die uitspraak nog niet bekend.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

dick bouman is vrijgevestigd psycholoog-psychotherapeut en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP).

About this article

Cite this article

Bouman, D. Vervang DSM-codes door de ernst van de problematiek!. PSIE 32, 275–278 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03062244

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03062244

Navigation