Skip to main content
Log in

Het imagoprobleem van de psychotherapie

  • Forum
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Samenvatting

De psychotherapie moet voor wat betreft haar imago een spiegel worden voorgehouden. Ik ben ervan overtuigd dat de zwakke positie van ons vak veroorzaakt wordt door een negatieve beeldvorming. Zo werd onze positie weer eens ondermijnd toen minister Hoogervorst besloot dat het gedaan moest zijn met langdurige psychotherapie. Met het voorstel om de 90 zittingen terug te brengen naar 30 sessies werd psychotherapie in een handomdraai gedecimeerd, haast van de kaart geveegd. We zijn er nog net in geslaagd om de geplande 30-zittingengrens om te buigen naar 50 voor kinderen en voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Maar tot op de dag van vandaag is het ons niet gelukt om deze gewraakte en buitengewoon onverstandige maatregel terug te draaien.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

roel verheul is bijzonder hoogleraar in de persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam en manager van het Viersprong Institute for Studies on Personality Disorders te Halsteren.

Deze tekst is een bewerking van een plenaire lezing op 16 december 2005 in Amsterdam gehouden ter gelegenheid van het 75-jarig lustrum van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

About this article

Cite this article

Verheul, R. Het imagoprobleem van de psychotherapie. PSIE 32, 122–127 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03062209

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03062209

Navigation