Skip to main content
Log in

Serie Opleiders van het eerste uur

Van breed en smal Van der Ree over de opleiding tot psychotherapeut

  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Abstract

Dit is het zevende interview in een serie over de opleiding tot psychotherapeut. Er wordt in deze serie gesproken met twaalf Nederlanders en Vlamingen, die direct bij de opleidingen psychotherapie betrokken zijn of zijn geweest. Op deze manier wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de opleiding psychotherapie vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Ad van der Ree (1935) is opgeleid in het Utrechtse model van Dijkhuis. Hij noemt zichzelf een onafhankelijke jongen. Hij is breed georiënteerd, gaat pragmatisch te werk, en is altijd geïnteresseerd geweest in de avant-garde. Hij heeft dan ook binnen veel referentiekaders gewerkt, zowel in de dagelijkse behandeling, als in de opleidingen en in de organisatie van de opleidingen. Daardoor is hij uitstekend in staat om aan de hand van zijn eigen loopbaan een tijdsbeeld te geven van de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Voor de nabije toekomst ziet hij voor de psychotherapie-opleiding een veilig onderdak bij de klinische psychologie. In de luwte kan het vak zich dan openstellen voor nieuwe ontwikkelingen, anders verstart het.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Paul Anzion was van 1995 tot eind 1999 eindredacteur van dit tijdschrift. Hij werkt als eindredacteur bij het Trimbos-instituut in Utrecht. Daarvoor werkte hij onder andere als zelfstandig gevestigd tekstredacteur en tekstschrijver.

About this article

Cite this article

Paulanzion,  . Serie Opleiders van het eerste uur. PSIE 26, 41–50 (2000). https://doi.org/10.1007/BF03061914

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03061914

Navigation