Skip to main content
Log in

Serie opleiders van het eerste uur

Van ervaren naar kennis Jongerius over de opleiding tot psychotherapeut

  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Abstract

Dit is het vierde interview in een serie over de opleiding tot psychotherapeut. Er wordt in deze serie gesproken met twaalf Nederlanders en Vlamingen, die direct bij de opleidingen psychotherapie betrokken zijn of zijn geweest. Op deze manier wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de opleiding psychotherapie vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Jongerius (1928) werkte aanvankelijk als huisarts, maar heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de psychotherapie. Hij volgt later dan ook de sterk psychotherapeutisch georiënteerde psychiatrie-opleiding in Leiden. Hij specialiseert zich in de groepspsychotherapie in een klinische setting. Als psychotherapeut is hij altijd verbonden geweest aan De Viersprong in Halsteren, maar heeft zich daarnaast ook bezig gehouden met de opleiding psychotherapie. Zowel door zelf delen hiervan te verzorgen als door op bestuurlijk niveau mee te werken aan bijvoorbeeld de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. In 1985 wordt hij benoemd tot hoogleraar psychotherapie in het kader van de klinische psychiatrie in Utrecht. Zijn opleidingsadagium: eerst de praktijk in; de theorie komt daarna wel.

Het gesprek was op 24 november 1998.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Paul Anzion is sinds 1995 eindredacteur van dit tijdschrift. Hij werkt deels als zelfstandig gevestigd tekstredacteur en tekstschrijver, en deels als eindredacteur bij het Trimbos-instituut in Utrecht.

About this article

Cite this article

Anzion, P. Serie opleiders van het eerste uur. PSIE 25, 96–104 (1999). https://doi.org/10.1007/BF03061899

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03061899

Navigation