Skip to main content
Log in

De persoon van de psychotherapeut: een cliëntgerichte visie.

  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Abstract

Na een inleiding waarin de auteur zijn onderwerp presenteert en zijn wijze van benaderen uiteenzet, volgt een fenomenologische beschouwing van de mogelijkheden, wenselijkheden en moeilijkheden van het bestaan van de cliëntgerichte psychotherapeut. Deze beschouwing vindt plaats aan de hand van de houdingsvariabelen volgens Rogers en een bespreking van de min of meer specifieke valkuilen die daarmee samenhangen. Tenslotte geeft de auteur enkele aanbevelingen voor de gezonde persoonlijke ontwikkeling van de beoefenaren van dit riskante maar zeker niet onmogelijke beroep.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Biermann-Ratjen, E.M., Eckert, J., & Schwartz, H.J. (1995). Gesprächspsychotherapie: Verändern durch Verstehen (7e druk). Stuttgart: Kohlhammer.

    Google Scholar 

  • Binder, U. (1994). Empathieentwicklung und Pathogenese in der klientenzentrierten Psychotherapie. Eschborn bei Frankfurt am Main: Dietmar Klotz.

    Google Scholar 

  • Bischof-Köhler, D. (1988). Spiegelbild und Empathie: die Anfänge der sozialen Kognition. Bern: Verlag Hans Huber.

    Google Scholar 

  • Gael, M. van (1998). Als de chirurg in eigen vingers snijdt...: Over de grenzen van de psychische draagkracht van de psychotherapeut. Tijdschrift voor Psychotherapie, 24, 77-90.

    Google Scholar 

  • Graaff, J.C. de (1997). Is alles van waarde weerloos? Impressies over macht en onmacht in de cliëntgerichte therapie. In E.A.H. Groothoff, & J. de Klerk-Roscam Abbing (red.), Macht en onmacht in de psychotherapie (pp.33-38). Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

    Google Scholar 

  • Leijssen, M. (1998) De therapeut. In R.W. Trijsburg, S. Colijn, E.C.A. Collumbien, & G. Lietaer (red.) Handboek integratieve psychotherapie (I 2.1.). Utrecht: Elsevier/De Tijdstroom.

    Google Scholar 

  • Rogers, C.R. (1980). A way of being. Boston: Houghton Mifflin.

    Google Scholar 

  • Rogers, C.R., & Stevens, B. (1967). Person to person: the problem of being human. La Fayette (Cal.): Real People Press.

    Google Scholar 

  • Trüb, H. (1962). Heilung aus der Begegnung (2e druk). Stuttgart: Ernst Klett Verlag.

    Google Scholar 

  • Yalom, I. (1997). De therapeut (vertaling Han Mijer). Amsterdam: Uitgeverij Balans. (Oorspronkelijk gepubliceerd in 1966).

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Hans Swildens (1924) is psychiater en cliëntgericht psychotherapeut. Hij is vanaf 1968 betrokken bij de opleiding cliëntgerichte psychotherapie als opleider, supervisor en leertherapeut. Correspondentieadres: Zilverschoonlaan 77, 1562 RC Krommenie.

Aber der besondere Beruf um den es hier geht, ist unter allen der paradoxeste.

Martin Buber (1957)

About this article

Cite this article

Swildens, H. De persoon van de psychotherapeut: een cliëntgerichte visie.. PSIE 24, 155–161 (1998). https://doi.org/10.1007/BF03061887

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03061887

Navigation