Skip to main content
Log in

Psychotherapie. Het bos en de bomen

  • Gelezen
  • Published:
Tijdschrift voor Psychotherapie

Absteract

In het eerste deel van het boek worden deze fundamentele vragen voorgelegd aan de grondleggers van de voornaamste psychotherapeutische tradities (‘de bomen’): het hypnotisme (van Charcot tot Erickson), de psychodynamische traditie (Freud en Jung), de existentieel–humanistische traditie (Rogers) en de gedragstherapeutische traditie (Wolpe, Eysenck, Skinner). Aan de hand van dikwijls veelzeggende citaten uit oorspronkelijke teksten van deze belangrijke vertegenwoordigers, formuleert de auteur hun antwoorden op de grondvragen. Deze lopen sterk uiteen, maar toch wordt veel analogie gevonden in de opvattingen van het hypnotisme en de gedragstherapie enerzijds, en in de opvattingen van de psychodynamische en existentieel–humanistische psychotherapie anderzijds. Dit leidt de auteur – in navolging van Jung – tot het postuleren van twee prototypen van psychotherapie, namelijk de methodisch–technische of symptoomgerichte psychotherapie en de persoonsgerichte psychotherapie. Deze tweedeling in acht nemend, herneemt de auteur in het tweede deel van het boek de zes grondvragen vanuit een metatheoretisch perspectief (‘het bos’).

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Martin van Kalmthout Psychotherapie. Het bos en de bomen Amersfoort/Leuven: Acco, 1991, ISBN 90 5256 0463, 204 pp., prijs ƒ 35,–

  • Norcross, J.C. (red.) (1986). Handbook of eclectic psychotherapy . New York: Brunner/Mazel.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof. dr G. Lietaer is hoofd van de afdeling Psychotherapie van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij verzorgt onderwijs en opleiding in de cliëntgerichte/experiëntiële psychotherapie en doet procesonderzoek in de psychotherapie.

About this article

Cite this article

Lietaer, G. Psychotherapie. Het bos en de bomen. PSIE 18, 137–139 (1992). https://doi.org/10.1007/BF03061740

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03061740

Navigation