Skip to main content
Log in

Levensbeëindigend handelenin de neonatologie

  • Casuïstische mededelingen
  • Published:
Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Samenvatting

Laarman et al. beschrijven twee pasgeborenen met een zeldzame aangeboren cerebrale aandoening met een infauste prognose.1 Pas in het allerlaatste stadium van de zwangerschap, namelijk ten tijde van de partus, bleek er bij patiënt A sprake te zijn van een ernstige hydrocephalus, waarop de partus getermineerd moest worden door middel van een keizersnede. Bij uitgebreid klinisch en beeldvormend onderzoek werd als diagnose een hydranencefalie gesteld. Aanvankelijk werd afgezien van verdere therapie, en werd een abstinerend beleid gevoerd, maar een toenemende hydranencephalus noodzaakte tot het plaatsen van een drain, die enkele weken na plaatsing geïnfecteerd raakte. Verdere therapie werd in aansluiting aan het reeds ingestelde abstinerend beleid niet zinvol geacht en als gevolg van de infectie overleed de patiënt enkele dagen na opname.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

literatuur

  • Laarman ARC, Dungen FAM van den, Vermeulen RJ, Elburg RM van. Een ‘bijzonder’ waterhoofd bij pasgeborenen. Tijdschr Kindergeneeskd 2003;71:162-166.

    Google Scholar 

  • Wal G van der, Maas PJ van der. Medische beslissingen rond het levenseinde bij pasgeborenen en zuigelingen. In: Wal G van der, Maas PJ van der, red. Euthanasie en andere medische beslissingen rond het levenseinde. Den Haag: Sdu, 1996. pp. 181-201.

    Google Scholar 

  • Overleggroep toetsing zorgvuldig medisch handelen rond het levenseinde bij pasgeborenen. Toetsing als spiegel van de medische praktijk. Rijswijk, 1997.

  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Doen of laten? Grenzen van het medisch handelen in de neonatologie. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, 1992.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Prof.dr. W.P.F. Fetter, kinderarts-neonatoloog, afdeling Kindergeneeskunde, VU medisch centrum, Amsterdam.

Prof.dr. W.P.F. Fetter, afdeling Kindergeneeskunde, VU medisch centrum, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Prof.dr. E. van Leeuwen, ethicus, afdeling Metamedica, sectie Filosofie en Ethiek, VU medisch centrum, Amsterdam.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Fetter, W.P.F., van Leeuwen, E. Levensbeëindigend handelenin de neonatologie. KIND 71, 133–135 (2003). https://doi.org/10.1007/BF03061444

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03061444

Navigation