Skip to main content
Log in

Ontvangen

  • Boeken
  • Published:
Kind en adolescent

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Duits, N., Bartels, J. A. C., & Gunning, W. B. (Red.) (2004). Jeugdpsychiatrie en recht (2e geheel herziene druk). Assen: Van Gorcum, isbn 90-D232-3904-0, 419 p., € 55,00. Duits en collega's hebben een sterk gereviseerde versie geredigeerd van een handboek, waarin zeer veel van wat jeugdpsychiatrie en recht met elkaar in aanraking brengt aan de orde komt. Het boek bestaat uit vijf delen: jeugdstrafrecht, wetgevend kader (in feite: drie specifieke wetten), civiel recht, gezondheidsrecht, en regelgeving en richtlijnen (vooral rond klacht- en tuchtrecht). Per deel wordt aandacht besteed aan de wetgeving, de uitvoeringspraktijk en de relevantie voor het (jeugd)psychiatrisch handelen. Een echt naslagwerk.

    Google Scholar 

  • Jeninga, J. (2004). Professioneel omgaan met gedragsproblemen. Praktijkboek voor het primair onderwijs. Baarn: hbuitgevers, isbn 90-557-4364-X, 301 p., € 23,25. Centraal in dit boek, bedoeld voor onder meer leerkrachten in het basisonderwijs, interne begeleiders en remedial teachers, staat de planmatige aanpak van gedragsproblemen op de basisschool. Het gaat niet over zeer ernstige gedragsproblemen die een lange en intensieve begeleiding behoeven, maar om gedragsproblemen die beïnvloedbaar zijn binnen de school. Na een uiteenzetting over gedragsproblemen, volgen handreikingen voor de aanpak ervan op basis van enkele verklarende modellen. Ook is er aandacht voor de rol van en samenwerking met ouders.

    Google Scholar 

  • Lagerweij, N., & Lagerweij-Voogt, J. (2004). Anders kijken. De dynamiek van een eeuw onderwijsverandering. Antwerpen/Apeldoorn: Garant, isbn 90-441-1457-3, 410 p., € 29,95. De auteurs willen in dit boek een realistisch beeld geven van grenzen en mogelijkheden van onderwijsverandering. Ze doen dit door in het eerste deel binnen het boek, ‘Eerst goed kijken’, uitgebreid stil te staan bij het begrip onderwijsverandering. In het tweede deel binnen het boek, ‘Anders kijken’, worden actuele ontwikkelingen in het denken over onderwijsverandering beschreven. De auteurs voeren een pleidooi om in de toekomst uit te gaan van een ander veranderingsconcept.

    Google Scholar 

  • Schoemaker, C., & De Ruiter, C. (Red.) (2003). Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid. Jaarboek 2003. Utrecht: Trimbos-instituut, isbn 90-5253-461-6, 128 p., € 20,00. Jaarlijks publiceert de Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid (nmg) een (jaar)boek waarin de actuele wetenschappelijk kennis over een aantal belangrijkste psychische stoornissen op toegankelijke wijze wordt gepresenteerd. Dit is het tweede jaarboek in de reeks en gaat over adhd en anorexia nervosa. Aandacht wordt besteed aan kenmerken van de stoornis, prevalentie en beloop, risicofactoren, vroegsignalering en behandelmethoden. Naast de uitgebreide hoofdstukken over deze twee stoornissen, bevat het boek ook beknopte beschrijvingen van vier andere veelvoorkomende psychische stoornissen: bipolaire stoornis, dysthymie, obsessief-compulsieve stoornis en de gegeneraliseerde angststoornis.

    Google Scholar 

  • Schuurman, M., Speet, M., & Kersten, M. (2004). Onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking. Handreikingen voor de praktijk. Utrecht: nizw/lkng, isbn 90-77-292-04-7, 120 p., € 10,00. Cliëntenraadpleging bij mensen met een verstandelijke beperking staat volop in de belangstelling. Het blijkt echter in de praktijk niet eenvoudig om dit zo te doen dat cliënten echt aan het woord komen en dat er tegelijkertijd sprake is van kwalitatief goed onderzoek. Dit naslagboekje wil inzichtelijk maken wat er komt kijken bij allerlei soorten onderzoek met mensen met een verstandelijke beperking in verschillende rollen. Er zijn onder andere checklists, praktijkvoorbeelden en voorbeeldprotocollen in opgenomen.

    Google Scholar 

  • Van der Wolf, K. (Red.) (2003). In het hoofd van de meester. Gedragsproblemen in de onderwijspraktijk in ecologisch perspectief. Utrecht: Uitgeverij Agiel, isbn 90-807726-5-8, 146 p., € 34,95. In deze eerste uitgave in de nieuwe Lectorenreeks van Agiel staan gedragsproblemen in de onderwijspraktijk centraal. Op verschillende manieren wordt het thema van de bruikbaarheid van wetenschappelijke kennis voor de onderwijspraktijk aan de orde gesteld. De publicatie markeert de start van het lectoraat ‘Gedragsproblemen in de Onderwijspraktijk’ aan de Hogeschool van Utrecht.

    Google Scholar 

  • Van Eijk, D. (2004). Omgang zonder verlies. Een methodiek voor omgangsbegeleiding na scheiding. Amsterdam: Uitgeverij swp, isbn 90-6665-576-3, 113 p., € 16,50. Horizon, een instelling voor jeugdhulpverlening en speciaal onderwijs in Rotterdam, ontwikkelde een methodiek voor omgangsbegeleiding. Omgangsbegeleiding is een vorm van kortdurende begeleiding van gescheiden of scheidende ouders bij het totstandkomen van een goede omgangsregeling met hun kinderen van nul tot twaalf jaar. In dit boek vindt de lezer een praktische en bruikbare methode, vooral geschikt voor jeugdzorginstellingen die een hulpaanbod willen realiseren voor kinderen en gescheiden ouders die geen omgang (meer) met elkaar hebben.

    Google Scholar 

  • Weijenberg, J., & Rasenberg, T. (2004). Groepsteams in de residentiële jeugdhulpverlening. Een onderzoek naar de verbetering van het teamfunctioneren na een integratieve teamtraining. Assen: Van Gorcum, isbn 90-232-3976-8, 305 p., € 29,50. In deze handelseditie van hun proefschrift maken de auteurs aannemelijk dat het teamfunctioneren van pedagogisch medewerkers in de residentiële jeugdzorg kan worden geoptimaliseerd door een gerichte training. Vijf aspecten worden in dit verband gezichtsbepalend geacht: het probleemoplossend vermogen, de wijze van besluitvorming, de doelgerichtheid, de cliëntgerichtheid en de ontwikkelingsgerichtheid van het team. De impact van de training op het niveau van de individuele medewerker (gezondheidsklachten, motivatie, werktevredenheid) is niet evident.

    Google Scholar 

  • Weijenberg, J. m.m.v. Rasenberg, T. (2004). Het professionele groepsteam. Een trainingsmodel voor pedagogisch medewerkers om het teamfunctioneren te verbeteren. Assen: Van Gorcum, isbn 90-232-3954-7, 133 p., € 13,50. Dit boek vormt de praktische pendant van de studie hiervoor: het beschrijft een trainingsmodel waarmee het functioneren van teams in de (semi)residentiële jeugdzorg kan worden verbeterd. Er is relatief veel aandacht voor (de theorie over) systeemkenmerken van een team. Daarnaast komen trainingscomponenten aan de orde als onderlinge communicatie, de persoon van de pedagogisch medewerker, doelgericht werken, feedback geven, en groepsbesluitvorming.

    Google Scholar 

Download references

About this article

Cite this article

Ontvangen. KIAD 25, 148–149 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03060921

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03060921

Navigation