Skip to main content
Log in

Ontvangen

  • Boeken
  • Published:
Kind en adolescent

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Dekker, A. (2000). Ze noemen het AD(H)D . Lotgevallen van een moeder en haar kind. Lisse: Swets & Zeitlinger 160 p., ƒ 34,50. Het eerste egodocument overADHD in het Nederlands, over: onduidelijkheid in de diagnostiek, meningsverschillen tussen deskundigen en onbegrip van buitenstaanders, maar ook over het belang van zelfwerkzaamheid en steun uit de omgeving. Het bevat een lijst met relevante literatuur, adressen en websites.

    Google Scholar 

  • Eland, J. De Roos, C., & Kleber, R. (2000). Kind & trauma. Een opvangprogramma. Lisse: Swets & Zeitlinger, 128 p., ƒ 49,50. Met subsidie van het fonds Kinderpostzegels Nederland hebben de auteurs een boek gemaakt over een uitgebreid onderzoek naar de psychische gevolgen van schokkende gebeurtenissen bij kinderen (zoals brand, verkeersongeluk, getuige zijn van geweld). De tekst beschrijft een protocol voor de opvang van deze kinderen. Tevens besteedt het aandacht aan eventueel noodzakelijke ouderbegeleiding, groepsopvang en opvang op school.

    Google Scholar 

  • Gerris, J. R. M. (Red.) (2000). Preventie van binnenuit. Veilige leefsituaties, scholen, preventieve jeugdzorg, ondersteuning van ouders en hulpverleners. Assen: Van Gorcum, 171 p., ƒ 39,50. Dit boek bestaat uit twaalf (bewerkte) bijdragen die gepresenteerd werden tijdens de zestiende Nijmeegse conferentie over gezinsonderzoek. Het bundelt een uiteenlopende waaier van onderwerpen die met preventie van ontwikkelings- en opvoedingsproblemen in verband worden gebracht. Aan de orde komen thema's als sociale verbondenheid, kinderrechten, opvoeding in allochtone gezinnen, preventie vanuit het onderwijsveld, opvattingen van jeugddelinquenten over regels en grenzen, en interventies als ‘ervaringgericht werken’, ‘praten met kinderen’, ‘ernst–taxatie’ en ‘families first’.

    Google Scholar 

  • Prins, P., & Pameijer, N. (Red.) (2000). Protocollen in de jeugdzorg. Richtlijnen voor diagnostiek, indicatiestelling en interventie. Lisse: Swets & Zeitlinger, 263 p., ƒ 62,50. De bundel bestaat uit twee delen. In het eerste deel vinden we een aantal, vooral procesmatige richtlijnen voor diagnostiek en indicatiestelling. Uitgewerkt worden het model van handelingsgerichte diagnostiek, de indicatiestelling bij bureau jeugdzorg en de (diagnostische) besluitvorming bij de RIAGG-jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. In het tweede deel zijn richtlijnen te vinden voor diagnostiek en behandeling van specifieke probleemgebieden: ADHD, agressief en oppositioneel gedrag, autisme, angstige kinderen, depressie, eetbuien, acute traumatisering, seksueel misbruik en gezinsinteractieproblemen.

    Google Scholar 

  • Van der Pas, A. (2000). Handboek Methodische Ouderbegeleiding, deel 4. Aanmelding en onderzoek (met een bijdrage van E. Rijntjes). Rotterdam: Ad. Donker, 180 p., ƒ 52,00. De hoofdstukken in dit boek behandelen volgens de auteur vier thema's. De eerste zes hoofdstukken gaan in op (meestal een tien minuten durende, telefonische) aanmelding, zeven hoofdstukken gaan in op het ouderonderzoek, twee op de vraag of ook onderzoek van het kind nodig is en twee over de rapportage aan ouder en team. Het hoofdstuk van Rijntjes beschrijft hoe in elke stap van het onderzoeks- en hulpverleningstraject nadrukkelijk kan worden uitgegaan van de ouders als opdrachtgevers, competente meedenkers en centrale beslissers.

    Google Scholar 

  • Van Loenen, M., & Meerdink, J. (2000). We gaan er wat aan doen! Handreiking voor het doen van kwalitatief cliëntenonderzoek in de jeugdzorg. Amsterdam: SWP, 48 p., ƒ 15,00. Een praktisch boekje dat inspeelt op de ontwikkeling van het vraaggericht werken in de jeugdzorg. Kern is de presentatie van een model van ‘cliëntenonderzoek’: het in gesprekken met jeugdigen en/of ouders achterhalen van hun ervaringen en meningen met betrekking tot bepaalde aspecten van de hulp en zorg die zij ontvangen hebben; dit met het doel hieruit conclusies te destilleren voor optimalisering van het hulpaanbod van een instelling.

    Google Scholar 

  • Verhulst, F. C., & Verheij, F. (Red.) (2000). Adolescentenpsychiatrie. Assen: Van Gorcum, 382 p., ƒ 99,00. Een vijfde volwaardig deel komt de serie leerboeken in de kinder- en jeugdpsychiatrie onder redactie van de Rotterdamse hoogleraren versterken. De specifieke aspecten van de adolescentenpsychiatrie worden beschreven. Het boek is helder van opbouw en een absolute aanrader voor wie met jeugdigen maar ook jongvolwassenen werkt.

    Google Scholar 

  • Welle Donker-Gimbrère, M., Slofstra-Bremer, C., Van der Meulen, S., Van Denderen-Lubbers, M., Van Beek, B., & Verschoor, A. (Red.) (2000). Spraak- en taalproblemen bij kinderen. Ervaringen en inzichten. Assen: Van Gorcum, 354 p., ƒ 52,50. Laagdrempelige bundel bijdragen over taal- en spraakgerelateerde stoornissen en hun oorzaken. Elk onderwerp heeft een degelijk, toegankelijk inleidend hoofdstuk door een deskundige, gevolgd door een of meer verhalen van ouders, kinderen en begeleiders over hun ervaringen met dergelijke problemen.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

About this article

Cite this article

 ,  . Ontvangen. KIAD 22, 42 (2001). https://doi.org/10.1007/BF03060798

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03060798

Navigation