Skip to main content
Log in

Hulpverlening door het psychosociaal team in een justitiële jeugdinrichting

  • Onderzoek kort
  • Published:
Kind en adolescent

Samenvatting

Eind 1993 is in de jeugdstrafinrichting 't Nieuwe Lloyd een zogenaamd psychosociaal team (PST) opgericht. Gedurende de jaren 1994 en 1995 kwamen bijna honderd jeugdige gedetineerden (jongens) voor het eerst met het team in aanraking. In een kleinschalig onderzoek werd nagegaan waarom gedetineerden met het team in contact kwamen en of zij zich van andere gedetineerden onderscheidden. De belangrijkste problemen van de jeugdige gedetineerden hadden betrekking op praktische problemen en intrapsychische problemen. Voorts bleek dat jongens van Nederlandse afkomst eerder met het team in aanraking komen dan jongens met een allochtone achtergrond. Tot slot werd een relatie vastgesteld tussen de aard van de problemen en het gepleegde delict.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1

Literatuur

  • Borst, E.J. de (1992). Psycho–Sociale Teams in penitentiaire inrichtingen. Een exploratief onderzoek naar het functioneren van de tweede lijns hulpverlening in penitentiaire inrichtingen. Den Haag: Beleidsinfo D&J.

    Google Scholar 

  • Bullens, R. (1997). Hoe plegers seksueel misbruik plannen. Kind en Adolescent, 17, 219–226.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

In 1993 a psychosocial team was installed at the juvenile detention centre ‘'t Nieuwe Lloyd’. In the succeeding years, 1994 and 1995, over one hundred boys made contact with the psychosocial team. In a small scale research project we investigated why boys got in touch with the team. Significant problems of the boys concerned practical problems and intra–psychic problems. Dutch boys made contact with the team more readily than foreign boys. Finally, a relationship was identified between the offence committed and the kind of problem.

Dr. J.B. Hoeksma is verbonden aan de vakgroep Kinder– en Jeugdpsychologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Contactadres: Dr. J.B. Hoeksma, Vrije Universiteit, Vakgroep Kinder– en Jeugdpsychologie, Van der Boechorststraat 1, 1081 BT Amsterdam.

Dit artikel is gebaseerd op de doctoraalscriptie van de eerste auteur, J. van de Put (1996). Het Psycho–Sociaal Team in de Rijksinrichting voor Jongens 't Nieuwe Lloyd. Amsterdam: Vrije Universiteit.

Mevr. drs. J. van de Put is in 1996 afgestudeerd als psycholoog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij is freelance werkzaam bij het Ambulant Bureau Jeugdwelzijnszorg in Amsterdam.

About this article

Cite this article

van de Put, J., Hoeksma, J.B. Hulpverlening door het psychosociaal team in een justitiële jeugdinrichting. KIAD 18, 56–60 (1997). https://doi.org/10.1007/BF03060650

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03060650

Navigation