Skip to main content
Log in

Onderzoek naar diagnostisch onderzoek bij Engelse adolescenten

  • Opmerkelijk
  • Published:
Kind en adolescent

Samenvatting

In Nederland wordt veel geschreven over diagnostiek bij kinderen en adolescenten met gedrags– en opvoedingsproblemen. Een van de vragen die hierbij vaak aan de orde is, betreft de relatie tussen diagnostiek en behandeling. Niet zelden wordt betoogd dat deze twee processen niet goed op elkaar aansluiten (Raijmakers & Van der Kooij, 1995) en dat het nut van diagnostisch onderzoek voor de hulpverlening soms zeer beperkt is (Van der Ploeg & Scholte, 1995). De aansluitingsproblematiek is geen uniek Nederlands fenomeen. Ik kwam onlangs een Engels onderzoek tegen dat in deze context enkele interessante resultaten te zien geeft. Aanleiding voor het onderzoek was de zorg die er in brede kring bestaat over de kwaliteit van de diagnostische besluitvorming door hulpverleners/maatschappelijk werkers, wanneer zij geconfronteerd worden met gezinnen en kinderen met ernstige psychosociale problemen. Er waren bijvoorbeeld vragen over het gefundeerd zijn van plaatsingsbeslissingen, de betrokkenheid van kinderen en ouders bij het beslissingsproces, de mate waarin de hulpplanning adequaat is en de ingezette hulp op de etnisch–culturele eigenheid van cliënten afgestemd wordt; vragen die ons in Nederland niet onbekend in de oren klinken.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Inspectie Jeugdhulpverlening (1994). Kwaliteit van het hulpverleningsproces in de jeugdhulpverlening I. Rijswijk: Inspectie Jeugdhulpverlening.

  • Nota, P., Schaft, B. van der & Yperen, T. van (1996). Toegang tot de jeugdzorg. Advies van de projectgroep Toegang. Utrecht: NIZW.

    Google Scholar 

  • Ploeg, J.D. van der & Scholte, E.M. (1995). Andere wegen in de diagnostiek en behandeling binnen de jeugdhulpverlening. Nederlands Tijdschrift voor Opvoeding, Vorming en Onderwijs, 11, 86–102.

    Google Scholar 

  • Raijmakers, L. & Kooij, R. van der (1995). Redactioneel. Nederlands Tijdschrift voor Opvoeding, Vorming en Onderwijs, 11, 69–72.

    Google Scholar 

  • Sinclair, R., Garnett, L. & Berridge, D. (1995). Social work and assessment with adolescents. London: National Children's Bureau Enterprises.

    Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dr. E.J. Knorth, Vakgroep Orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Leiden, Postbus 9555, 2300 RB Leiden.

About this article

Cite this article

Knorth, E.J. Onderzoek naar diagnostisch onderzoek bij Engelse adolescenten. KIAD 17, 168–171 (1996). https://doi.org/10.1007/BF03060636

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03060636

Navigation