Skip to main content
Log in

Pneumokokkenvaccinatie bij ouderenpneumokokken, vaccinatie bij ouderen

  • Artikelen
  • Published:
Bijblijven

Samenvatting

Pneumokokkeninfecties vormen een belangrijke oorzaak van morbiditeit en sterfte, met name ook onder ouderen. Pneumokokkenpneumonie is de meestvoorkomende ernstige pneumokokkeninfectie met een geschatte jaarlijkse incidentie van 1 tot 12 per 1000 en een geschatte sterfte van 5 per 10.000 ouderen. 1 Bij 65-plussers is de incidentie van invasieve pneumokokkeninfecties 2,5 keer groter dan bij jongere mensen en de sterfte bedraagt dertig tot vijftig procent. 2 Het ligt dan voor de hand om 65-plussers naast de bestaande influenzavaccinatie ook vaccinatie tegen pneumokokken aan te bieden. In de Verenigde Staten en diverse Europese landen bestaan reeds dergelijke programma's. 2 3

Volgens een recent overzichtsartikel over de kosteneffectiviteit van pneumokokkenvaccinatie bij 65-plussers is de kosteneffectiviteit acceptabel. Toch concludeerde de Gezondheidsraad in een in augustus 2003 verschenen rapport dat een vaccinatieprogramma bij 65-plussers in Nederland op basis van het nu beschikbare onderzoek niet aan te raden was. Het is met de alsmaar toenemende (deels door de farmaceutische industrie gestuurde) publieksinformatie zeker niet uit te sluiten dat individuele patiënten desondanks zullen vragen om een vaccinatie en bereid zijn daarvoor te betalen, en daarom is het voor de huisarts goed om op de hoogte te zijn van de achtergronden van dit besluit.

Er worden aanbevelingen gedaan welke risicogroepen wel en niet tegen pneumokokken gevaccineerd dienen te worden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Opstelten W, Hak E, Verheij ThJM, Essen GA van. Gecombineerde influenza- en pneumokokkenvaccinatie van ouderen in de huisartsenpraktijk: vaccinatiegraad en determinanten van non-compliantie. Ned Tijdschr Geneeskd 2002;146:850-5.

    Google Scholar 

  • Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen pneumokokken bij ouderen en risicogroepen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2003; publicatie nr 2003/10 (www.gr.nl).

  • Jonkers RE, Boersma WG. Pneumokokkenvaccinatie van volwassenen. Ned Tijdschr Geneeskd 2003;147:437-41.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Postma MJ, Heijnen M-LA, Beutels Ph, Jager JC. Farmaco-economische aspecten van vaccinatie tegen invasieve pneumokokkeninfecties bij 65-plussers; een literatuuroverzicht van kosteneffectiviteitsanalysen. Ned Tijdschr Geneeskd 2002;146:855-9.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

  • Assendelft WJJ, Pijnenborg L. De relatie tussen ‘levels of evidence’ en richtlijnen voor medisch handelen. Bijblijven 2002;18(6):31-8.

    Google Scholar 

  • Bosch WJHM van den. Pneumokokkenvaccinatie voor personen vanaf 65 jaar. Ned Tijdschr Geneeskd 2002;146:838-9.

    PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

Dr. W.J.J. Assendelft, huisarts-epidemioloog, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, Leiden.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Assendelft, W.J.J. Pneumokokkenvaccinatie bij ouderenpneumokokken, vaccinatie bij ouderen . BIJB 19, 408–411 (2003). https://doi.org/10.1007/BF03059745

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03059745

Navigation