Skip to main content
Log in

Hoe ver gaan verplichtingen van de industrie ten opzichte van proefpersonen?

  • Article
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Er zijn vele heikele punten in de onderlinge relaties tussen industrie, onderzoeker en proefpersoon. Een bijzonder geval diende voor het hof van beroep in de VS. Het twistpunt was of een industrie, sponsor van het onderzoek, in alle gevallen gehouden is de verplichtingen na te komen; in dit geval om tot twee jaar na het beëindigen van het onderzoek de studiemedicatie ter beschikking te blijven stellen aan de proefpersonen. De eis van de proefpersonen tegen de industrie werd afgewezen. Het hof baseerde deze uitspraak op het feit dat er geen formele overeenkomst tussen patiënt (in dit geval de aanklager) en de sponsor bestond.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Mello M, Pill M, Jeff S. Compact versus contract: industry sponsors’ obligations to their research subjects. N Engl J Med 2007; 356: 2737-42.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Literatuur

Literatuur

Mededeling van het Bestuur van de Stichting MFM

Bij deze informeren wij u dat met ingang van juni 2007 prof. dr. J.M.A Sitsen, arts, apotheker en klinisch farmacoloog, het hoofdredacteurschap van MFM heeft aanvaard. Daarmee is een einde gekomen aan een periode waarin drs. P.J.M.M. Toll en dr. P. Bruijnzeel het hoofdredacteurschap hebben vervuld. Het MFM-bestuur heeft groot vertrouwen dat onder de inspirerende leiding van prof. Sitsen MFM haar missie, het verzorgen van onafhankelijke en kritische geneesmiddelenvoorlichting, met elan zal blijven vervullen. Het Bestuur wil dank zeggen aan dr. Bruijnzeel en drs. Toll voor het gevoerde beleid de afgelopen jaren.

Namens het bestuur,

Prof. dr. A.G. Vulto secretaris

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Toll’s Hertogenbosch, P.J.M.M. Hoe ver gaan verplichtingen van de industrie ten opzichte van proefpersonen?. MFAM 45, 281–282 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03059076

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03059076

Navigation