Skip to main content
Log in

Rimonabant, een cannabinoïd (CB1-) receptorantagonist, voor de behandeling van obesitas en daarmee verbonden risico’s

  • Article
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

    We’re sorry, something doesn't seem to be working properly.

    Please try refreshing the page. If that doesn't work, please contact support so we can address the problem.

Samenvatting

De prevalentie van obesitas is in de westerse wereld de afgelopen 25 jaar in belangrijke mate toegenomen evenals die van diabetes mellitus type 2. De risico’s van obesitas zijn echter niet beperkt tot diabetes mellitus type 2 maar omvatten ook ischemische hartziekten, hypertensie, het obstructieve slaapapnoesyndroom, kanker, toegenomen sterfte en kortere levensverwachting. Een gewichtsverlies van 5% tot 10% leidt tot vermindering van de kans op deze aandoeningen. Mensen met overgewicht (BMI 24-29) en obesitas (BMI > 30) die er op enigerlei wijze in slagen om af te vallen, verbeteren hun gezondheid: de bloeddruk daalt, bloedglucosewaarden worden beter en de concentratie van triglyceriden daalt. Indien daarbij de lichaamsbeweging toeneemt laten ook de concentraties van andere lipiden een verbetering zien. De grondslag van gewichtsafname is altijd vermindering van de opname van calorieën en toename van de lichaamsbeweging. Het resultaat van dergelijke maatregelen is doorgaans echter beperkt:minder dan 5 kg gewichtsverlies na twee tot vier jaar. Deze resultaten kunnen worden verbeterd door combinatie met farmacotherapie. Helaas gebeurt in de dagelijkse praktijk van de eerste lijn vaak het omgekeerde: men schrijft geneesmiddelen voor met het doel het lichaamsgewicht omlaag te brengen, maar de leefregels (dieet, lichaamsbeweging) worden onvoldoende onder de aandacht gebracht en begeleid. Op langere termijn is er desondanks vaak toename van het lichaamsgewicht. Na vijf jaar zijn de meesten weer op hun uitgangsgewicht, of zelfs iets zwaarder.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Gadde KM, Allison DB. Cannabinoid-1 receptor antagonist, rimonabant, for management of obesity and related risks. Circulation 2006; 114: 974-84.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Literatuur

Literatuur

Orlistat: in Nederland verkrijgbaar als Xenical®

Rimonabant: in Nederland (nog) niet verkrijgbaar

Sibutramine: in Nederland verkrijgbaar als Reductil®

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Sitsen, J.M.A. Rimonabant, een cannabinoïd (CB1-) receptorantagonist, voor de behandeling van obesitas en daarmee verbonden risico’s. MFAM 45, 113–114 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03058974

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058974

Navigation