Skip to main content
Log in

Metformine en een verminderd risico op kanker bij diabetici

  • Kortweg
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Metformine wordt vaak voorgeschreven aan patiënten met diabetes type II. Metformine heeft als aangrijpingspunt AMPK (AMP-geactiveerd proteïnekinase). Door activatie van dit enzym worden spiercellen aangezet om glucose uit het bloed op te nemen. Door deze enzymactivatie wordt ook een ander proteïnekinase geactiveerd, te weten LKB1. Hiervan is aangetoond dat het een tumorsuppressor is. Lichamelijke inspanning draagt verder bij aan activatie van dit laatste enzymsysteem. Op grond van deze bevindingen is de hypothese opgesteld dat metfominegebruik door diabetici de kans op kanker zou kunnen verlagen. Op basis van de analyse van de databank Tayside (Schotland) werden ongeveer 1000 patiënten met diabetes geselecteerd die opgenomen waren geweest tussen 1993 en 2001 met een tumor en die behandeld waren met metformine. Ze werden opgesplitst in groepen met een verschillende lengte in de duur van behandeling met metformine. Als controlegroep werden diabetici genomen zonder kanker die ‘gematchd’ werden aan de te analyseren groep met betrekking tot jaar van diagnose, leeftijd en geslacht. Uit de analyses lijken aanwijzingen naar voren te komen dat langdurig gebruik van metformine het relatief risico op kanker verlaagt. Dit zou de opgestelde hypothese onderschrijven. In een komende cohortstudie moet deze bevinding in meer detail worden onderzocht.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Evans JMMM, Donnelly LA, Emslie-Smith AM, Alessi DR, Morris AD. Metformin and reduced risk of cancer in diabetic patients. Br Med J 2005; 330:1304-05.

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Verkrijgbaar

Verkrijgbaar

Metformine: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en als Glucophage®

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Bruijnzeel, P.L.B. Metformine en een verminderd risico op kanker bij diabetici. MFAM 44, 185 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03058813

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058813

Navigation