Skip to main content
Log in

NSAID’s, paracetamol en het risico op cardiovasculaire aandoeningen

  • Farmacotherapie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Er zijn aanwijzingen dat regelmatig gebruik van cyclooxygenase (COX) iso enzyme-2-selective inhibitors (COX-2-remmers) geassocieerd is met een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire episoden. De NSAID’s, zoals ibuprofen en naproxen remmen de COX-enzymen minder selectief, maar niet bekend is of deze stoffen dan ook geen of minder risico hebben op cardiovasculaire aandoeningen. Hoe dit ook zij, paracetamol en de NSAID’s zijn geassocieerd met een verhoogd risico op hypertensie waarbij al van paracetamol bekend is dat dit geassocieerd is met een overmaat aan cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit. Dit belette de onderzoeksgroep niet om het effect van het gebruik van NSAID’s en paracetamol op het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen na te gaan. Om dit vast te stellen maakten zij gebruik van de Nurses’ Health Study, die in 1976 begonnen werd in de Verenigde Staten. In dit onderzoek vulden toen 121.701 vrouwelijke verpleegkundigen een vragenlijst in die daarna om de twee jaar herhaald werd. De respons was steeds hoog (90%). Met ingang van 1990 heeft men in deze vragenlijst een vraag opgenomen naar het regelmatig gebruik van acetylsalicylzuur, andere antiflogistica en paracetamol. Vanaf 1990 participeerden 70.971 vrouwen van 44-69 jaar vrij van oncologische en cardiologische aandoeningen. De evaluatie werd verricht over een periode van twaalf jaar daarna. In totaal werden 2041 cardiovasculaire accidenten vastgesteld: 814 niet-fatale hartinfarcten, 795 niet-fatale beroertes, 277 hartdoden en 155 fatale beroertes. Dit alles over 765.626 persoonsjaren. Zolang het gebruik van NSAID’s en paracetamol niet meer dan 1 dag tot 21 dagen per maand was, bleek geen verhoogd risico met niet-gebruikers.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Chan AT, Manson, JE, Albert CE, Chae CU, Rexrode KM, Curhan GC, et al. Non-steroidal anti-inflammatory drugs, acetaminophen, and the risk of cardiovascular events. Circulation 2006; 113: 1578-87.

    Article  CAS  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Verkrijgbaar

Verkrijgbaar

Ibuprofen: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en als Brufen®, alsmede in talloze OTC-preparaten

Naproxen: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en als Naprosyne®

Paracetamol: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en in talloze OTC-preparaten

Phenacetine: in Nederland sinds 1984 niet meer verkrijgbaar

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Does, E. NSAID’s, paracetamol en het risico op cardiovasculaire aandoeningen. MFAM 44, 152–153 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03058791

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058791

Navigation