Skip to main content
Log in

Baclofen vergeleken met diazepam voor de behandeling van het alcoholonthoudingssyndroom

  • Farmacotherapie
  • Published:
Medisch-Farmaceutische Mededelingen

Samenvatting

Het oorspronkelijke artikel wordt elke apotheker en klinisch werkzame arts ter lezing aanbevolen. Het staat in de rubriek ‘brief observations’ en weliswaar is de duur van het beschreven enkelblinde observationele onderzoek kort, maar de uitkomst is belangwekkend en zeker in een tijd waar de alcoholconsumptie, ook in ons land, een groeiend probleem is. Het beschreven onderzoek gaat over mensen die al ver gevorderd zijn op het pad der verslaving, zodat stoppen of minderen met de alcohol kan leiden tot het alcoholonthoudingssyndroom (AOS). Dit is een levensbedreigende aandoening die optreedt 6-24 uur na het laatste drankje. Lichte tot matige vormen van AOS zijn: verhoging van de bloeddruk en polsfrequentie, tremoren, hyperreflexie, prikkelbaarheid, angst en depressie. Deze lichte tot matige vormen van AOS kunnen uitmonden in ernstige vormen met insulten (delirium tremens) en coma waarbij in 5- 10% van de gevallen overlijden door hartstilstand kan optreden. Op dit moment wordt vooral diazepam toegepast om mensen door de AOS-periode heen te helpen. Daarnaast zijn er aanwijzingen verkregen dat het analogon van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, baclofen, ook kan helpen voor de bestrijding van de symptomen van AOS. Deze stof is al langer in gebruik om spasmen te bestrijden.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Addolorato G, Leggio L, Abenavoli L, Agabio R, Caputo F, Capristo E, et al. Baclofen in the treatment of alcohol withdrawal syndrome: a comparative study versus diazepam. Am J Med 2006; 119: 276.e13-18.

    PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Verkrijgbaar

Verkrijgbaar

Alcohol: in Nederland verkrijgbaar in talloze vormen en sterkten

Baclofen: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en als Lioresal®

Diazepam: in Nederland verkrijgbaar als zodanig en als Diazemuls®, Stesolid® en Valium®

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Does, E. Baclofen vergeleken met diazepam voor de behandeling van het alcoholonthoudingssyndroom. MFAM 44, 150–151 (2006). https://doi.org/10.1007/BF03058790

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058790

Navigation