Skip to main content
Log in

Hoge dosis vitamine E-suppletie verhoogt de kans op mortaliteit

  • Bijwerkingen
  • Published:
MFM

Samenvatting

Op basis van de theorie dat vitamine E oxidatieve stress verlaagt, zijn enorm veel onderzoeken verricht met het doel om de effectiviteit van vitamine-E-suppletie als preventie voor het ontstaan van verschillende chronische ziekten aan te tonen. De resultaten van deze onderzoeken hebben dat niet kunnen bevestigen. Aan de hand van een aantal recente meta-analyses is gemeld dat dagelijks gebruik van vitamine-E-suppletie ook geen duidelijk effect heeft op overleving. Hierbij is voorbijgegaan aan een mogelijk dosisafhankelijk effect. De conclusie van een aantal andere onderzoeken was echter dat bij dagelijks gebruik van hoge doseringen vitamine E verhoogde mortaliteit optreedt. Daarom onderzochten Miller et al. in een uitgebreide meta-analyse een mogelijk dosisafhankelijk effect van vitamine E op overleving.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Miller III ER, Pastor-Barriuso R, Dallal D, Riemersma RA, Appel LJ, Guallar E. Meta-analysis: High-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality. Ann Intern Med 2005;142:37-46.

  2. Greenberg ER. Vitamin E supplements; good in theory, but is the theory good? Ann Intern Med 2005;142 75-6.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Liem, T.B.Y. Hoge dosis vitamine E-suppletie verhoogt de kans op mortaliteit. MFAM 43, 105 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03058586

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058586

Navigation