Skip to main content
Log in

Hypertensie bij oudere vrouwen met een laag risico op coronaire hartziekte

  • Farmacotherapie
  • Published:
MFM

Samenvatting

In de JAMA verscheen een artikel over een deelonderzoek van de Women's Health Initiative Observational Study (WHI-OS), een omvangrijk cohortonderzoek bij postmenopauzale vrouwen teneinde risicofactoren op te sporen voor hartziekten, osteoporose, borst- en colorectale kanker en andere ziekten. Veertig klinische centra in de Verenigde Staten doen eraan mee en de zeer gemengde onderzoekspopulatie van 93.676 postmenopauzale vrouwen van 50-79 jaar lijkt een doorsnede te zijn van de diverse bevolkingsgroepen in de VS. Uit die populatie zijn de vrouwen geselecteerd met hypertensie, waarvoor als minimumwaarden 140 mmHg systolisch en/of 90 mmHg diastolisch werden aangehouden, zonder een cardiovasculaire voorgeschiedenis. Uiteindelijk voldeden 15.787 vrouwen aan de inclusiecriteria op het moment dat WHI-OS startte en de follow-up was gemiddeld al 5,9 jaar aan de gang. De vraag van het deelonderzoek in 2004 was: wat is er intussen met die vrouwen gebeurd; welke medicatie namen zij en welke complicaties traden bij hen op? Onderscheiden werden vrouwen die mono- dan wel duotherapie kregen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Wassertheil-Smoller S, Psaty B, Greenland Ph, Oberman A, Kotchen Th, Mouton Ch, et al. Association between cardiovascular outcomes and antihypertensive drug treatment in older women. JAMA 2004,23.2849-60.

    Article  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Does, E. Hypertensie bij oudere vrouwen met een laag risico op coronaire hartziekte. MFAM 43, 96 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03058580

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058580

Navigation