Skip to main content
Log in

Omalizumab voor de behandeling van allergisch astma

  • Kortweg
  • Published:
MFM

Samenvatting

Omalizumab (Xolair) is een recombinant gehumaniseerd monoklonaal antilichaam gericht tegen immunoglobuline-E (IgE). Het vormt met circulerend IgE een complex en voorkomt daardoor IgE-gemedieerde ontstekingsreacties. Vanwege deze eigenschap kan het als aanvullende therapie worden gebruikt bij de behandeling van allergische aandoeningen en astma. Omalizumab dient subcutaan te worden ingespoten en de toe te dienen dosering is afhankelijk van het serum-IgE-gehalte. Bij astmapatiënten is aangetoond dat door behandeling met omalizumab het aantal exacerbaties afneemt en het gebruik van inhalatiesteroïden kan worden verminderd. Dit zou kostenbesparend werken. De producent gaat echter voorbij aan het feit dat het product aanzienlijk duurder is dan de gangbare antiastmamedicatie. Ter illustratie: behandeling van een astmapatiënt met een IgE-gehalte van rond de 500 IU/ml gedurende een maand met omalizumab kost ongeveer 2700 dollar, terwijl behandeling met de combinatie van salmeterol en fluticason gedurende die tijd ongeveer 200 dollar kost. Dit prijsverschil weegt zeker niet op tegen de genoemde voordelen. Bovendien moet omalizumab subcutaan door de behandelend arts worden toegediend.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Ruffin CG, Busch B. Omalizumab: A recombinant humanized anti-IgE antibody for allergic asthma. Am J Health-Syst Pharm 2004;61:1449-59.

    CAS  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Verkrijgbaar

Verkrijgbaar

Omalizumab is in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Bruijnzeel, P.L.B. Omalizumab voor de behandeling van allergisch astma. MFAM 42, 318 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03058508

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058508

Navigation