Skip to main content
Log in

Acetylsalicylzuur als primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen

  • Farmacotherapie
  • Published:
MFM

Samenvatting

In 1988 is in de Physicians Health Study voor het eerst aangetoond dat gebruik van acetylsalicylzuur door gezonde personen tot een indrukwekkende daling van de incidentie van het hartinfarct leidt. Daarna hebben de uitkomsten van verscheidene onderzoekingen dit bevestigd. Eidelman en medewerkers zijn nu aan de hand van literatuuronderzoek nagegaan hoe thans de stand van zaken is. Zij zochten in de Engelstalige literatuur tussen 1988 en 1998 naar publicaties over de primaire preventie met acetylsalicylzuur. Zij vonden vijf studies die aan de volgende criteria voldeden: 1. acetylsalicylzuur was als enig middel voor de primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen gebruikt; 2. er vond vergelijking plaats van uitkomsten tussen acetylsalicylzuur-en placebogroepen dan wel open controlegroepen; 3. er waren gegevens beschikbaar over hartinfarcten, cerebrovasculaire accidenten (CVA's) en sterfte aan vaataandoeningen. De doses acetylsalicylzuur varieerden van 75 tot 500 mg per etmaal en het totale aantal ingesloten personen bedroeg 55.580 van wie 11.466 vrouwen.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatuur

  • Eidelman RS, Herbert PR, Weisman SM, Hennekens H. An update on aspirin in the primary prevention of cardiovascular disease. Arch Intern Med 2003;163:2006-10.

    Article  PubMed  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Geerling, J. Acetylsalicylzuur als primaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen. MFAM 42, 64 (2004). https://doi.org/10.1007/BF03058338

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03058338

Navigation