Er is een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek gehouden naar het nut van het oraal toedienen van een stroop met salbutamol 0,1 mg/kg driemaal per dag, of van een placebostroop. Het onderzoek betrof kinderen jonger dan één jaar (gemiddelde leeftijd 5,3 maanden) met verschijnselen van lichte tot matige bronchiolitis, acuut ontstaan bij tevoren gezonde kinderen zonder ooit eerder ‘wheezing’ of ander gebruik dan salbutamol.

Dit is een zeer belangwekkend Canadees onderzoek omdat standaardgeneeskundige teksten orale bronchiolytica aanbevelen bij kinderen met verschijnselen van bronchiolitis die geen opname behoeven. Naar schatting krijgen tijdens het bronchiolitisseizoen honderdduizenden baby's ß2-agonisten toegediend.

Dit onderzoek is van belang omdat het is uitgevoerd in de normale leefsituatie van de kinderen met behulp van de thuisverzorgers, meestal de ouders. Het ging om baby's die naar de eerste hulp waren gebracht nadat neusverkoudheid, hoesten en meestal matige koorts werden gevolgd door ademhalingsproblemen zoals ‘wheezing’ en extra spierinspanning.

Indien de kinderen voldeden aan de criteria lichte tot matige acute bronchiolitis werden ze niet opgenomen in het ziekenhuis maar gerandomiseerd op salbutamol of placebostroopje na instructie van de ouder omtrent de toediening. Een dagelijks telefonisch contact volgde gedurende veertien dagen. Daarin werd gestandaardiseerd geïnformeerd naar de aanwezigheid van symptomen en deze werden genoteerd. Ook secundaire uitkomstmaten werden genoteerd: duur van de hoest, duur neusverkoudheid, duur hoorbaar ademen, terugkeer naar normale hoeveelheid voeding en tijd tot terugkeer naar normale slaap (zowel van de baby als van de ouders!).

Het lezen van het oorspronkelijk artikel wordt zeer aanbevolen aan huisartsen en kinderartsen. Hierin wordt vermeld dat 129 kinderen in het onderzoek participeerden: 64 in de salbutamol- en 65 in de placebogroep. Van de 61 kinderen die viraal werden getest, bleken 49 geïnfecteerd met RSV (respiratoir syncytieel virus) en de overigen met para-influenza, influenza en adenovirus. Alle kinderen waren voordien gezond en hadden met name nooit eerder ‘wheezing’ gehad of medicatie met salbutamol. De meest belangrijke uitkomstmaat: de gemiddelde tijd van verschijnselen op de eerste hulp tot het verdwijnen van de symptomen was in beide groepen gelijk: salbutamol negen dagen (acht tot dertien) en placebo acht dagen (zeven tot negen). Ook de secundaire uitkomstmaten verschilden niet in beide groepen. In de salbutamol- en placebogroep waren respectievelijk vier en vijf ziekenhuisopnamen in de vervolgperiode.

Het is duidelijk dat het wijdverbreid gebruik van deze (en andere?) bronchodilatatoren bij baby's (en andere kinderen?) met verschijnselen van acute virale bronchiolitis niet aanbevolen behoren te worden en men bij lichte tot matige vormen thuis het natuurlijk beloop dient te bewaken, dit in plaats van honderdduizenden baby's bloot te stellen aan een nutteloze ‘therapie’ (althans in Canada).