Erytromycine veroorzaakt soms een verlenging van het Q-T-interval en torsades de pointes aritmie van het hart. Uit de volgende observatie lijkt naar voren te komen dat vrouwen gevoeliger zijn voor deze bijwerking dan mannen.

In een periode van 1970 ’ 1996 werden bij de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, 346 aangiften van deze bijwerking tijdens erytromycine-gebruik gevonden. Hiervan was 58% (201) vrouw, 32% (110) man en bij 10% (35) was geen geslacht vermeld. In 49 gevallen was er sprake van levensgevaarlijke ventriculaire aritmieën en doden door i.v. erytromycinelactobionaat: 67% (33) was vrouw en 33% (16) man. In die periode was er geen verschil in voorschrijfgedrag wat betreft de sekse.

Bovendien bleek dat bij vrouwelijke en mannelijke konijnenharten die met erytromycine geperfundeerd werden, langer QT-prolongaties bij de vrouwenharten optraden. Men vermoedt een rol van vrouwelijke hormonen op het geleidingssysteem. Dit zijn dus twee sterke aanwijzingen dat het vrouwelijk geslacht gevoeliger is voor cardiale bijwerkingen van erytromycine. Al eerder was dit gevonden voor antiaritmica (gemeld 70%, verwacht 40%).