Seniele macula-degeneratie is de belangrijkste oorzaak van onbehandelbare slechtziendheid bij bejaarden. Het berooft miljoenen bejaarden van het centrale zien, nodig voor lezen, tv kijken, mensen herkennen enz. Het lijkt voor de hand te liggen te veronderstellen dat alcoholgebruik een risicofactor is voor de ontwikkeling van leeftijdgebonden macula-degeneratie (LMD) van het oog i.v.m. de invloed van alcohol bij hypertensie en de negatieve invloed op sommige vormen van retinopathie.

Uit een Amerikaans bevolkingsonderzoek (National Health Nutrition and Examination Survey (NHANES-1 waarvan de gegevens al verzameld werden van 1971 ’ 1975) blijkt het tegendeel! Tot dan toe was er weinig echt bekend over risicofactoren voor macula-degeneratie (MD), ook al waren er veel veronderstellingen. Het NHANES-1-onderzoek omvatte in dit geval 3.072 mensen die zowel een uitvoerig oogheelkundig onderzoek ondergingen als een uitgebreide vragenlijst hadden ingevuld.

De resultaten zijn samengevat: vergeleken met geheelonthouding is voor de uitsluitend biergebruikers de Odds Ratio (O.R.) in relatie tot het hebben van MD: 072; voor wijn: 0,66; voor sterke drank: 0,82. Voor bier en wijn: 0,66; voor wijn en sterke drank: 0,74; voor bier en sterke drank: 0,82. [De O.R. geeft weer: de verhouding van kansen dat de ziekte wel of niet optreedt (of wordt bevorderd) in aanwezigheid van een bepaalde (risico)factor vergeleken met de afwezigheid van die factor. Een O.R. <1 duidt aan dat de risicoindicator gunstig beschermend werkt t.o.v. van de ziekte (of het symptoom).]

De vraag is nu of de arts één of twee glaasjes per dag moet adviseren en dat dan ook moet doen bij geheelonthouders, broze oude mensen, voormalige alcoholici en mensen met een vertraagd alcoholmetabolisme. Beter maar wachten tot met zekerheid bekend is welk stofje uit de wijn verantwoordelijk is voor deze werking en hoe dat dan toegepast kan worden bij de mens.