Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door herpes simplex virus type 1 en/of 2. Eenmaal de ziekte opgelopen, kunnen regelmatig recidieven optreden. Snel gestarte aciclovir, herpes genitalisaciclovir-therapie heeft marginaal effect op de exacerbatie. Besmetten van de volgende partner is een reëel risico.

Een redactioneel commentaar in de British Medical Journal bespreekt de consequenties van twee grote onderzoeken: een over viruseffecten en een over het effect van aciclovir hierop.

Het eerste onderzoek bespreekt 110 vrouwen die langdurig dagelijks bij zichzelf viruskweken afnamen, gemiddeld 105 dagen, zowel tijdens exacerbaties als op momenten zonder zichtbare afwijkingen.

Bij 55% van de vrouwen die waren geïnfecteerd met herpesvirus type 2, trad op enig moment een positieve uitstrijk op zonder dat lesies aanwezig waren. Als alleen herpesvirus type 1 aanwezig was, was bij 29% een uitstrijk ooit positief buiten een exacerbatie. De positieve kweken traden in de helft van de gevallen op binnen zeven dagen na een exacerbatie (in de helft dus daarbuiten); ze waren frequenter bij recent opgelopen primoinfectie (minder dan een jaar geleden) en bij patiënten met frequente symptomatische recidieven (meer dan twaalf per jaar).

Het vervolgonderzoek beschrijft het effect van aciclovir .Dit onderzoek was geward, dubbelblind, placebogecontroleerd en gekruist. Continu gebruik van aciclovir verminderde het aantal exacerbaties en het aantal dagen van virusuitscheiding zonder zichtbare lesies. Helaas werd de virusuitscheiding niet nul; deze minderde van 83 van 1.439 dagen (placebo) naar zes van 1.611 dagen (aciclovir).

De auteurs concluderen dat nu aan patiënten een redelijk advies kan worden gegeven over het besmettingsrisico in het algemeen: groot tijdens exacerbaties, vrij klein tussen frequent optredende exacerbaties, zeer klein bij langer. geleden opgelopen infectie met slechts zeldzame opvlamming en afwezigheid van lesies. Het blijkt niet zo te zijn dat continu slikken van aciclovir het risico op besmetten van de partner geheel uitsluit.