Skip to main content
Log in

J.H.H.M. Dorscheidt, Levensbeëindiging bij gehandicapte pasgeborenen: strijdig met het non-discriminatiebeginsel? (diss. Groningen, RUG), Den Haag: Sdu Uitgevers 2006, 584 p.

  • Boekrecensie
  • Published:
Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Samenvatting

Prof. dr. G.A. den Hartogh Govert den Hartogh is hoogleraar Ethiek aan de Universiteit van Amsterdam.Dit is een merkwaardig boek. Karrenvrachten informatie worden over de lezer uitgestort over alle mogelijke onderwerpen die enig verband houden met de hoofdvraag: of de beslissing van een arts om de behandeling van een zwaar gehandicapte pasgeborene te staken, of het overlijden van zo’n kind actief te bespoedigen, niet beschouwd moet worden als een vorm van discriminatie op grond van handicap. Maar de kwestie die voor de beantwoording van deze vraag van het grootste belang is, komt nauwelijks aan de orde.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Notes

  1. Govert den Hartogh is hoogleraar Ethiek aan de Universiteit van Amsterdam.

  2. Hier en daar voert de auteur aan dat het waarlijk niet te verifiëren zou zijn of de ondraaglijke lijdenssituatie met het intreden van de dood daadwerkelijk wordt opgeheven. Maar zelfs als we aannemen dat na de dood een immateriële substantie, ‘de ziel’, zou overblijven die zich geheel van haar belichaming in een materieel substraat zou kunnen losmaken, staat vast dat het lijden van een pasgeboren gehandicapt kind voortkomt uit gebreken in zijn lichamelijk functioneren en dus zal ophouden als dat functioneren ophoudt. In welke staat zijn ziel zich vervolgens bevindt, doet niet ter zake.

  3. Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Doen of laten? Grenzen van het medisch handelen in de neonatologie, Utrecht: Drukkerij den Daas 1992.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

 ,  . J.H.H.M. Dorscheidt, Levensbeëindiging bij gehandicapte pasgeborenen: strijdig met het non-discriminatiebeginsel? (diss. Groningen, RUG), Den Haag: Sdu Uitgevers 2006, 584 p.. TGVR 31, 208–210 (2007). https://doi.org/10.1007/BF03056360

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056360

Navigation