Skip to main content
Log in

B.J.M. Frederiks, De rechtspositie van mensen met een verstandelijke handicap, Den Haag: Sdu Uitgevers 2004, 365 p.L.A.P. Arends, Psychogeriatrische patiënt en recht, Den Haag: Sdu Uitgevers 2005, 349 p.

  • Boekrecensie
  • Published:
Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

    We’re sorry, something doesn't seem to be working properly.

    Please try refreshing the page. If that doesn't work, please contact support so we can address the problem.

Samenvatting

1. De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) is van belang voor vier groepen patiënten: onvrijwillig opgenomen psychiatrische patiënten, vrijwillig opgenomen psychiatrische patiënten, mensen die worden opgenomen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten en mensen die worden opgenomen in een psychogeriatrisch verpleeghuis. Nadat aan de eerste twee groepen al eerder een proefschrift was gewijd (Laurs 1988; Legemaate 1991) maken Frederiks en Arends met hun recente promotieonderzoeken het kwartet compleet. Beide proefschriften komen op een goed moment. Na jarenlange kritiek op het van toepassing verklaren van de Wet Bopz op de zorg voor verstandelijk gehandicapten en de psychogeriatrie, heeft de regering aangekondigd voor beide sectoren een aparte, meer geëigende wettelijke regeling te gaan ontwikkelen. De inhoud van de studies van Frederiks en Arends kan daarbij zeer behulpzaam zijn.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Legemaate, J. B.J.M. Frederiks, De rechtspositie van mensen met een verstandelijke handicap, Den Haag: Sdu Uitgevers 2004, 365 p.L.A.P. Arends, Psychogeriatrische patiënt en recht, Den Haag: Sdu Uitgevers 2005, 349 p.. TGVR 29, 465 (2005). https://doi.org/10.1007/BF03056177

Download citation

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF03056177

Navigation