Skip to main content
Log in

Coupling conditions and level structure of thenp 4-configurations

Условия связи и структура уровней дляnp 4-конфигураций

  • Published:
Il Nuovo Cimento A (1965-1970)

Summary

An up-to-date picture of the knownp 4-configurations is presented by plotting the reduced energy ε against Ψ=ξ/(5F 2+ξ) according to Edlén.p 4-level values of Cl X, Xe III, Ar III, Mn X, Sc XIV, Ti XV, V XVI and Mo IX need be improved.F 2−ξvs. Ψ graphs for the O I and S I sequences show a maximum at about Ψ=0.07.F 2<ξ for all spectra for Ψ>0.17. It is concluded that theLS-coupling applies strictly to O I, F II, Ne III, Na IV, Mg V, S I and Cl II only; to Al VI-S IX in the O I sequence and to Ar III-Sc VI in the S I sequence, theLK-coupling should apply better, and to the rest of the spectra treated here thejK-coupling should be more appropriate. Edlén’s 1972 work on the O I sequence gives a very satisfactory fit to our Ψ-ε graph.

Riassunto

Si presenta un quadro aggiornato delle note configurazionip 4 rappresentando in diagrammi l’energia ridotta ε rispetto a Ψ=ξ/(5F 2+ξ) secondo Edlén. I valori dei livellip 4 di Cl X, Xe III, Ar III, Mn X, Sc XIV, Ti XV, V XVI e Mo IX devono essere migliorati. I grafici diF 2−ξ rispetto a Ψ per le sequenze O I e S I presentano un massimo a circa Ψ=0.07.F 2<ξ per tutti gli spettri per Ψ>0.17. Si conclude che l’accoppiamentoLS si applica strettamente solo a O I, F II, Ne III, Na IV, Mg V, S I e Cl II; ad Al VI-S IX nella sequenza O I e ad Ar III-Sc VI nella sequenza S I l’accoppiamentoTK si dovrebbe applicare meglio, ed al resto degli spettri trattati qui l’accoppiamentojK dovrebbe essere più appropriato. I lavori di Edlén del 1972 sulla sequenza O I danno un’approssimazione molto soddisfacente al nostro diagramma Ψ-ε.

Резюме

Предлагается современная картина известныхp 4-конфигураций, посредством вычерчивания зависимости приведенной энергии ε от Ы=ш/(5F 2+ξ) в соответствии с Едленом. Значения уровняp 4 для Cl X, Xe III, Ar III, Mn X, Se XIV, Ti XV, V XVI и Mo IX должны быть улучшены. Графики зависимостиF 2−ξ от Ψ для последовательностей O I и S I обнаруживают максимум при Ψ=0.07.F 2<ξ для всех спектров для Ψ>0.17. Утверждается, чтоLS-связь непосредственно относится только к O I, F II, Ne III, Na IV, Mg V, S I и Cl II; к Al VI-S IX в последовательности O I и к Ar III-Sc VI в последовательности S I лучще следует применятьLK-связь. Для остальных спектров, рассмотренных в этой статье, более уместной являетсяjK-связь.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Similar content being viewed by others

References

  1. E. U. Condon andG. H. Shortley:Theory of Atomic Spectra (Cambridge, 1963).

  2. B. Edlén:Atomic spectra, inEncyclopedia of Physics, Vol.27 (Berlin, 1964), p. 80.

  3. R. D. Cowan andK. L. Andrew:Journ. Opt. Soc. Am.,55, 502 (1965).

    Article  ADS  Google Scholar 

  4. S. Goldsmith, U. Feldman andL. Cohen:Journ. Opt. Soc. Am.,61, 615 (1971).

    Article  ADS  Google Scholar 

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Additional information

To speed up publication, the authors of this paper have agreed to not receive the proofs for correction.

Traduzione a cura della Redazione.

Перебедено редакцией.

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Chaghtai, M.S.Z., Rahimullah, K. Coupling conditions and level structure of thenp 4-configurations. Nuov Cim A 17, 162–170 (1973). https://doi.org/10.1007/BF02790292

Download citation

  • Received:

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02790292

Navigation