Skip to main content
Log in

Korte kritiek van het „Rapport aan den Koning nopens het verleenen van pensioen aan weduwen en weezen van's Rijks burgerlijke ambtenaren”

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. De tafels der Nat. Lev. Bank zijn door mij bewerkt; die der 20 Engelsche maatschappijen door het „Institute of Actuaries” te Louden. Men zie omtrent deze laatste tafels dit tijdschrift, 1877, blz. 414.

  2. Alleen doormij zouden de gemiddelde leeftijden voor het mannelijk en vrouwelijk geslacht van elkander afgescheiden kunnen worden opgegeven, daar ik mijne berekeningen uit de ondervinding der Nat. Lev. Bank niet alleen voor de beide geslachten, maar zelfs voor elke tabel van verzekering afzonderlijk heb verricht.

  3. De correctie zou o. a. daarin hebben kunnen bestaan, dat de sterftetafels zoodanig bewerkt waren, dat die der mannen tegenover die der vrouwen eeueverhoogde sterfte aauwees.

  4. Met dit woord vertaal ik wat de Engelsche deskundigen noemen:the selection against the Company, waaronder zij de keuze verstaau, die de zich ter verzekering aanmeldende persoon onder de verschillende, door de maatschappij aangeboden risico's doet, en die steeds zoodanig zal wezen, dat hij, steunende op wat hem van zijn gezondheidstoestand en audere omstandigheden bekeud is, juist uitpikt wat hem zelven waarschijnlijk voordeelig, en der maatschappij nadeelig zijn zal.

  5. Eeue gemiddelde berekening kan in de meeste gevallen alleen dàn waarde hebben, als men door de vergelijking van eene vroegere overeenkomstige gemiddelde berekeuing met de ware uitkomst, harecorrectie heeft kunnen bepalen. Hierbij heb ik vooral het oog op de soort van gemiddelde berekeningen als waarvan de commissic gebruik maakt.

Download references

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Samot, D.J.A. Korte kritiek van het „Rapport aan den Koning nopens het verleenen van pensioen aan weduwen en weezen van's Rijks burgerlijke ambtenaren”. De Economist 30, 937–983 (1881). https://doi.org/10.1007/BF02286474

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02286474

Navigation