Skip to main content
Log in

Over waardeproblemen in eene socialistische (communistische) maatschappij

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

«Voorzeker, geen groote hervorming is volbracht met volledige kennis van alle zwarigheden waarop zij stuiten kon, en angstvalligheid kan te ver gaan. Maar geen groote hervorming is door ernstige mannen aanbevolen, zoolaug zij hare uitvoerbaarheid niet op alle hoofdpunten wisten aan te toonen en de waarschijnlijkheid van hare nuttige werking konden in het licht stellen. Wij moeten hetzelfde verlangen van de socialisten.» Mr. N. G. Pierson in «De Economist» van Juni 1902, bladz. 455.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Sedert dit artikel werd geschreven is Kautsky's Delftsche rede gepubliceerd. Ik heb ze echter voor mijn artikel geheel buiten beschouwing gelaten.

  2. Mr. N. G. Pierson citeert voor de «algemeene Arbeidsplicht» «het programma der volgelingen van Marx en Lassalle ten jare 1875 te Gotha vastgesteld». Ter voorkoming van misverstand mag wellicht worden herinnerd, dat sedert het congres te Erfurt, October 1891, de Duitsche sociaaldemocratische partij een ander program heeft. Het program van Gotha was een compromis tusschen tot toen strijdende fracties. Marx zelf had er wel eenige kritiek op zooals blijkt, uit een brief in No 18 van den jaargang 1890–1891 van de «Neue Zeit» gepubliceerd.

  3. Zie o. a blz. 107 en 111. H. D. Lloyd «Wealth against Commonwealth» en vele andere passages in dit boek.

  4. Geheelonthouders mogen aan dit voorbeeld geen ergernis nemen. Zoo geen wijn meer wordt gedronken, betaalt Frankrijk zijn graanschuld met een ander product.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Wibaut, F.M. Over waardeproblemen in eene socialistische (communistische) maatschappij. De Economist 51, 860–889 (1902). https://doi.org/10.1007/BF02213405

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02213405

Navigation