Skip to main content
Log in

Het Nutsrapport over de Begrafenisfondsen in Nederland

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Men zie te “Vragen des Tijds” October 1891; — het “Sociaal Weekblad” 1891 Nrs. 36 vgg; — “De verzekeringsbode 1891 en 1892; —de “Nieuwe Rotterdamsche Courant” van 3, 4 en 12 September, 25 28, 31 October en 1 November 1891; “Het Vaderland” van 15 en 16 November 1891; “De Vaderlander” van 10 en 24 October 1891.

  2. De verordening, die deze verzekering regelt, kreeg den naam van “plakwet”, omdat de verzekerden hunne bijdragen moeten betalen in plakzegeltjes, die voor ieder worden geplakt op eene formulierkaart, we ke dient als bewijs van verzekering. Het schijnt dat het opplakken, waarvoer de werkgever verantwoordelijk is, veel last veroorzaakt. Geregeld moet dit voor eene geheele week geschieden; doch werklieden die slechts voor eenige dagen arbeiden, b. v. naaisters en waschvrouwen, willen het eene gansche week geldige plakzegeltje niet van hun karig loon zien gekort. Daarbij komt allerlei twist over de verplichting tot bijdragen. Vooral ten platten lande gebruikt men, onwetend, de nict geldige postzegels in plaats van de verplichte plakzegeltjes. Er zijn ook werklieden. die de gebruikte plakzegeltjes weten schoon te maken en ze dan aau kameraden verkoopen. Van alle kanten wordt dan ook nu reeds op betere voorschriften aangedrongen. (N. Rotterd. Cournat van 2 Januari 1892).

  3. Volgens het Nutsrapport, bladz. 52, geeft de slechte fiuancieele toestand van een fonds in den regel aanleiding, dat met groote krachtsinspanning nieuwe leden worden aangeworven. Er worden colporteurs en boden aangesteld, die groote geschiktheid bezitten om leden op te sporen. Met grooten ophef wordt gewag gemaakt van koninklijke goedkeuring, van den buitengewoon gunstigen financieelen toestand, die hoogere uitkeeringen reeds dadelijk toelaat of in het vooruitzichtstelt. Dan wordt op het prospectus gedrukt: “goedgekeurd en bijzonder aan-“bevolen door burgerlijke en geestelijke antoriteiten in de onderseheiden “gewesten des rijks” en dergelijke kunstmiddelen meer.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Six, W. Het Nutsrapport over de Begrafenisfondsen in Nederland. De Economist 41, 211–219 (1982). https://doi.org/10.1007/BF02211758

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02211758

Keywords

Navigation