Skip to main content
Log in

Economie en behoefte. Rede uitgesproken bij de annvaarding van hei boogleeraarsambt aan de Rijksuniversiteit te Groningen

Mr. Dr. H. W. C. Bordewwijk. Door Prof. Dr. C. A. Verrijn Stuart

  • Nieuwe Uitgaven
  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

Mr. Dr. H. W. C. Bordewijk. Economie en behoefte. Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het hoogleeraarsambt aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Bij J. B. Wolters, 1918.

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. De jeugdige Handelschoogeschool gaf hier het Rijk een beschamend voorbeeld, en Leiden mag zich gelukkig rekenen, uit particuliere middelen, thans over een bijzondere leerstoel voor de theorie der finantiën te beschikken.

  2. Nog daargelaten, dat wij in den regel niet kunnen gezegd worden bestaande behoeften te bevredigen, door het enkel ons bewust worden van nieuwe begeerten.

  3. Brentano (Versuch einer Theorie der Bedürfnisse, bl. 62) ontleent in gelijken zin aan Briganti deze uitspraak: «ein Mensch ohne jedweden Wunsch, seine eigene Lage zu bessern, ist ein wandelnder Leichnam».

  4. Dit ware geheel ondenkbaar m.i. Besparing heeft plaats, zoodra zij, om welke reden dan ook, begeerlijk voorkomt boven directe vertering, maar dan ook onder de werking van de economische drijfveer, welke gelegen is in de verkieselijkheid van een grootere behoeftebevrediging boven een kleinere.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Stuart, C.A.V. Economie en behoefte. Rede uitgesproken bij de annvaarding van hei boogleeraarsambt aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De Economist 67, 549–554 (1918). https://doi.org/10.1007/BF02210588

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02210588

Keywords

Navigation