Skip to main content
Log in

Amerika in den oorlog

  • Handelskroniek
  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Het gemiddelde voordeel per jaar gekapitaliseerd tegen 4% is f 5.006.934.

  2. Die weg is bekostigd uit een in Juni 1801 uitgegeven negotie ten behoeve van het fonds voor den ouden en armen zeeman; de opbrengst van de tollen zoude afgedragen worden aan dat fonds. Het gold dus een geldleening.

  3. Het personeel, benoodigd voor de bemanning der oorlogschepen, werd in hoofdzaak aangenomen (gemonsterd) voor één bepaalde reis, z. a. thans nog op de koopvaardijvloot gebruikelijk is. Enkele officieren en onderofficieren hadden een vast dienstverband. Zij werden gerekend tot het vaste korps te behooren en vormden dus de kern van de Marine.

  4. Tot zeer onlangs (1913) genoten bij de Marine de officieren en sommige categoriën van onderofficieren een vast tractement, dat zij steeds behielden en afhankelijk was van den rang, en een zeetractement, waarvan de grootte afhing van de betrekking. Bij non-activiteit werd het zeetractement niet genoten.

  5. De voeding der bemanning was opgedragen aan den Commandant, die daarvoor een vergoeding per kop kreeg, en de voornaamste bron van zijn inkomsten vormde.

  6. Aan de commissie van voorbereiding van het nieuwe Fonds, werd o. m. de vraag voorgelegd, of het vermogen van het oude Fonds moest overgaan; de commissie antwoordde ontkennend, daar de hierdoor tevens op het nieuwe Fonds komende lasten, veel grooter zouden zijn.

  7. Op de officieele balans komt het nadeelig saldo voor ter grootte van f 656.243, omdat de gekapitaliseerde Rijkssubsidie opgebracht is voor f 914.286. Overeenkomstig de balansen der andere Fondsen heb ik dit bedrag niet als zoodanig vermeld. De bij het Marinefonds gebezigde boeking komt mij ook minder juist voor, aangezien de Rijkssubsidie telkenjare bij de begrooting wordt vastgesteld en onderworpen is aan de goedkeuring der Volksvertegenwoordiging.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Hoven, H.T. Amerika in den oorlog. De Economist 67, 258–282 (1918). https://doi.org/10.1007/BF02210568

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02210568

Keywords

Navigation