Skip to main content
Log in

Werkloosheidsbestrijding door loontoeslagen

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. A. Bijl, De Ingenieur, Juli 1935; N. Kaldor, Journal of Political Economy, Dec. 1936. Zie ook: S. Posthuma, Praeadvies Vereen. Staatshuis-houdkunde en Statistiek 1936; J. Tinbergen, E. S. B. 9 Juni 1937.

  2. Om het belang van loontoeslagen als middel van handelspolitiek te overzien, leze men de belangrijke opmerking van Mr. J. G. Koopmans (Verslag vergadering Vereen. voor Staatshuish.k. enz., pag. 94 e.v., 1932). Sprekend over de vraag of importen tegen zeer lagen prijs geweerd moeten worden, zeide deze o.m. ..... „daar bewezen is, dat de welvaart van een gemeenschap als geheel slechts kan stijgen door het met graagte aanvaarden van hetgeen het buitenland, om welke redenen dan ook, bereid is tegen een kleine tegenprestatie af te staan, is het een zaak van gezond verstand, dat men begint met dit te aanvaarden en daarna ziet hoe men de daaruit voortvloeiende verschuiving of verdeeling van het maatschappelijk inkomen kan corrigeeren”.... „Onder omstandigheden is het zeer goed denkbaar, dat een land waarin de arbeider slechts een hongerloon „verdient” en voor het overige steun ontvangt, terwijl de niet-arbeiders hooge inkomens „verdienen” maar hiervan een hoog percentage voor steun moeten afstaan, welvarender is dan een land waarin weliswaar tengevolge van beschermende maatregelen redelijke loonen verdiend kunnen worden, maar toch tal van bedrijven onder ongunstige omstandigheden en dus met een naar verhouding laag rendement produceeren. Voor het beseffen van deze mogelijkheid ontbreekt echter ieder spoor van inzicht, en daaraan is het toe te schrijven, dat zelts onder opoffering van reëele belangen het „spel” wordt gespeeld van een vrij ruilverkeer tusschen de leden van nationale gemeenschappen, terwijl in werkelijkheid daarvan geen sprake is. Het is niet te veel gezegd dat, indien men zich niet tijdig aan de illusie weet te onttrekken, de wereld daaraan op de duur economisch (en niet alleen economisch, A. B.) ten gronde zal kunnen gaan.”

  3. Zie b.v. Factors in Industrial and Commercial Efficiency, pag. 460 e.v. Uitgave van: Committee on Industry and Trade, H. M. Stationery office, Londen.

  4. Roos, N. R. A. Economic Planning, pag. 424 e.v.

  5. A. C. Pigon, The economics of welfare, Part IV, chap. 7; 1932. The theory of unemployment, Part III, chap. 4; 1933.

  6. Men vergelijke ook nog het artikel van Ir. K. F. Mall ée, De Economist 1935, pag. 268 e.v. Ik hoop later gelegenheid te hebben hierop uitvoeriger terug te komen.

  7. K. Wicksell, Lectures on political economy, 1, pag. 141.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Bijl, A. Werkloosheidsbestrijding door loontoeslagen. De Economist 87, 187–205 (1938). https://doi.org/10.1007/BF02209723

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02209723

Navigation