Skip to main content
Log in

CochinChina In 1873

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Met dat tijdschrift heeft dan ook de „Revne du Monde Colonial,” een eveneens te Parijs verschijnend , maar van particulieren nitgaand, fransch koloniaal maaudschrift, de concurrentie niet kunnen volhouden. Met niet weinig grootspraak noemde het zich: „Organe des interßts agricoles, industriels, commerciaux, mari-times, scientifiques et litteraires des Deux-Mondes.” De te dikwerf min belangrijke inhoud beantwoordde weinig aan dien veelzeggenden titel. Maar toch zagen wij het n. f. in 1859 geboren tijdschrift met leedwezen in 1865, kort na den dood van zijn redacteur Noirot, ten ondergaan, omdat het toch ook dikwerf, speciaal over Algiers (over welk land de „Revue Mar. ct Col.” weinig geeft) veel wetens-waardigs bevatte en bij grooteren bijval bij het publiek belangrijker had kunnen worden, en omdat het nuttig zou ziju geweest naast de meer ofliciele „Revue Mar. et Col.,” waarin nit den aard der zaak, altbans over fransche koloniale en mariticme aaneclegenheden weinig eritiek wordt nitgeoefend, blijvend een zelfstandig koloniaal tijdschrift te zien verschynen, waarin dit, waar het pas gaf, wel geschiedde.

  2. Meermalen verwonderde het ons dat onze minister van marine, tegenover den aaudrang in de Kamers dat men te dezen aanzien toch eindelijk tot cen vast stelsel kwam, zich er niet met meer kracht op beriep dat men ook elders, waar men over ruimer middelen te beschikken heeft, nog steeds aan het proeven nemen is. De bij ons Departement van Marine natuurlijk uiet onbekende Revue zon hem menig bewijs daarvan kunnen opleveren. Dat hetgeen hier te lande ten opzichte van den torpedodienst wordt verricht, ook niet aan de aandacht der Revne ontsnapt, blijkt uit de nrs. vau Sept. en Oct. 1873, waarin uit de „Mededeclingen betreffende het Zeewezen” vertaald wordt het rapport van den kapitein-lnitenant van de Velde over de van 1868–1870 onder zijne leiding bewerkstelligde torpedo-beproevingen. — Het October-nummer der Revue bevat ook alle cijfers van ons budget voor de marine voor het jaar 1873.

  3. Waartegen zie de reclame aan het slot van het nummer der Revue van December 1873, waarvan de minister, ten einde er voor te waken dat in de Revue niet de een met des anderen veren pronke, de opname uitdrukkelijk vergunde.

  4. Toen Frankrijk in 1858 den oorlog tegen Annam begon, werd het getal Katholieke Christenen in dat rijk, niettegenstaande de veeljarige felle vervol-gingen, op cen half millioen begroot, staande onder een aantal bisschoppen, zendelingen, inlandsche priesters enz. Hoe groot de bevolking is van het geheele rijk van Annam, laat zich slechts gissen. Maar voor jaren werd die van Tongking alleen op acht millioen begroot. Zie Hartwig Braner, „Asien”; S. 430, in Stein en H örschelmans „Handbuch der Geographic und Statistik,”

  5. In het stuk: Cochinchina in 1873.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Quarles van Ufford, J.K.W. CochinChina In 1873. De Economist 23, 175–190 (1874). https://doi.org/10.1007/BF02203791

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02203791

Navigation