Skip to main content
Log in

Is eene reogranisatie van de Amsterdamsche beurs noodzakeljk?

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Ook de bankiers ressorteeren daaronder, voor zoover zij den aan- en verkoop van fondsen, zoomede het leenen van geld op prolongatie ten behoeve hunner clintèle bezorgen.

  2. Vgl. B. W. art. 1205, 2e al.

  3. Met reporteering of prolongatie werd oorspronkelijk uitsluitend het verschuiven van het tijdstip tot levering of ontvangst van fondsen bij den termijnhandel aangeduid. De benaming welke men te Amsterdam gaf aan het aldaar gevolgde systeem van geldopname tegen onderpand van fondsen heeft met de eigelijke prolongatie slechts den naam en het doel hetwelk de speculante beoogen (n.l. het tot een later tijdstip uitstelen van hunne aangegane verplichtingen) gemeen. Het opnemen van kapitaal tegen onderpand van fondsen op den voet waarop dit bij ons te lande geschiedt, komt ook bij onze oostelijke naburen voor en wordt aldaar met den naam van “Lombardgeschäft” aangeduid. Alleen verschilt het daarmede in zooverre, dat in Duitschland de herbeleening van het onderpand geheel buitengesloten en bij de wet verboden is.

  4. Over de openbaarheid welke deze verkoopen kenmerken zullen wij maar liever zwijgen!

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van der Maaten, E.J. Is eene reogranisatie van de Amsterdamsche beurs noodzakeljk?. De Economist 63, 829–850 (1914). https://doi.org/10.1007/BF02202880

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02202880

Navigation