Skip to main content
Log in

Recueil des Rapports des Sécretaires de Légation de Belgique

  • Nieuwe Uitgaven
  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. Welke bij al hunne gebreken, toch ook wel iets goeds hadden, o. a. dat zij den arbeiders den vasten steun der kameraden en patroons verzekerden, zegt Prof. Quack in zijne studie over den graaf de Mun in «de Gids», Maart 1898, p. 540.

  2. In 't voorbijgaan zij ook even melding gemaakt van eene bijzonderheid, welke ons bij het doorlezen van dit «Recueil» trof. Onlangs werd in een dagblad gelezen dat de Ministers van België niet den titel voeren van Excellentie. Zeker is het dat in dezen bundel rapporten aan den Belgischen Minister van Buitenlandsche Zaken niet éénmaal het woord Excellentie wordt gebezigd. Bij ons daarentegen heeten niet alleen de Ministers, maar ook tal van anderen Excellentie. Onwillekeurig komt ons daarbij telkens het volgende in herinnering. In zijne bekende «Bijdrage tot de herziening der Grondwet» (Leiden, 1848) had Thorbecke, zie «Overzigt», p. II, eene § geschreven: «Titelpronk van de Staten-Generaal en anderen», waarin hij, zie p. 58, dien titelpronk scherp hekelde. Toen nu de Staatscourant van 2 Augustus 1850 het bericht inhield dat het den Koning had behaagd «op de voordragt van Zijne Excellentie den Minister van Binnenlandsche Zaken [Thorbecke] H. Tollens [zonder meer] te benoemen tot Kommandeur in de Orde van de Ned. Leeuw» had Groen van Prinsterer de ondeugendheid dat bericht in zijn blad «de Nederlander» eenvoudig over te nemen, doch, onder verwijzing naar Thorbecke's «Bijdrage», onder het hoofd: «Titelpronk van de Staten-Generaal en anderen —en anderen.» Zou het niet wenschelijk zijn in dit opzicht wat meer bedacht te zijn op hetgeen Professor Thorbecke in 1848 schreef, dan op hetgeen hij later, Minister geworden, in praktijk bracht?

  3. Zie o.a. die van Consul Maas te Londen, in 1897 die over onze betrekkingen met China en Japan.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Quarles van Ufford, J.K.W. Recueil des Rapports des Sécretaires de Légation de Belgique. De Economist 47, 570–580 (1898). https://doi.org/10.1007/BF02202399

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02202399

Navigation