Skip to main content
Log in

Werkloosheidsbestrijding door uitvoering van openbare werken

  • Opmerkingen En Aanteekeningen
  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

References

  1. „The relation of home investment to unemployment” in The Economic Journal van Juni 1931 blz. 179 e.v.

  2. Prof. F. G. Dickenson in „Public Construction and cyclical Unemployment” in „The Annals of the American Academy of Political and Social Science” van September 1928. V. A. Mund in „Prosperity Reserves of Public Works” in „The Annals of The American Academy of Political and Social Science” van Mei 1930. Prof. Bowley en M. F. D. Stuart in „ls Unemployment inevitable”.

  3. In dit verband moge ik nog vermelden, dat blijkens een geschrift „Elektrizitäts-Verwertung ” uitgegeven door de A. E. G. Siemens Schuckert Werke en de Mannheim Brown Boverri & Co. A.G. van de 38 millioen groote bouwsom voor de electrificatie van de spoorlijn Augsburg-Stuttgart 80 % voor loonen moet worden gereserveerd. Tevens moge ik nog vermelden, dat blijkbaar op gezag van officieele berichten door het Internationaal Arbeidsbureau wordt medegedeeld, dat in België de geaccumuleerde loonquote van waterbouwkundige werken op 80 % wordt geschat en dat in Engeland voor alle publieke werken een percentage van minstens 80 wordt aangehouden (Une politique des Travaux Publics van het Bureau Internationale du Travail, Etudes et Documents Serie C. No. 19 blz. 75 en 78).

  4. In een toevoegsel aan de Maandelijksche mededeelingen van „De Nederlandsche Conjunctuur”, getiteld „De economische toestand in Zweden 1933/1934, hetwelk tevoren door het Centraal Bureau voor de Statistiek ter beoordeeling is overgelegd aan den Zweedschen economen Prof. G. Cassel, Prof. B. Ohlin en Dr. J. Akerman komt de navolgende conclusie voor: „Samenvattend kan worden geconcludeerd, dat na een lichte verbetering „in 1933 de economische toestand in 1934 sterk is verbeterd. De verbetering „van 1934 t.o.v. 1933 doet zich zoowel voor in de productie van de binnen-„landsche markt als in den invoer van afgewerkte producten, alsook, doch „in mindere mate, in den uitvoer. Een en ander wijst op een verhoogde „koopkracht van de Zweedsche bevolking, toe te schrijven aan een ver-„hoogde investeeringsbedrijvigheid, grootere oogsten eneen belangrijke „conjuctuur stimuleering door openbare werken (cursiveering van mij).

  5. Een soortgelijk bericht komt uit het Australische Nieuw Zuid-Wales, alwaar van gouvernementeele zijde wordt getuigd, dat de verbetering van den economischen toestand ten deele moet worden toegeschreven aan de door het gouvernement gevolgde actieve politiek van uitvoering van open-bare werken (Communication du gouvernement de la Nouvelle-Galles du Sud). Ook uit Engeland komen berichten van nagenoeg overeenkomstige strekking; als voorbeeld hiervan moge worden genoemd een rijkelijk met (klaarblijkelijk uit „The Ministry of Labour Gazette” afkomstige) cijfers en statistieken ge ïllustreerd artikel in de N. R. C. van 5 December 1934 Avondblad C, getiteld „Structuurveranderingen in de Engelsche industrie”, hetwelk de volgende uitspraak bevat: „Naar bekend berust de gunstige ontwikkeling van het bedrijfsleven voor „een niet gering gedeelte op de sterke uitbreiding van het bedrijvigheid in „de bouwnijverheid. Dit komt ook tot uitdrukking in de stijging van het „aantal verzekerde arbeiders in deze industrie n.l. van 807.200 in 1927 tot „928.000 thans. Vergeleken met een jaar geleden bedraagt de stijging „45.000 ”.

  6. Henri Reuchlin, M. A., Werkverruiming en haar gevolgen voor volks-huishouding en overheidsfinanciën, blz. 34–38.

  7. Henri Reuchlin, M. A., Werkverruiming en haar gevolgen voor volks-huishouding en overheidsfinanciën, blz. 12 en 60.

  8. Henri Reuchlin, M. A., Werkverruiming en haar gevolgen voor volks-huishouding en overheidsfinanciën, blz. 63.

  9. Ibidem, blz. 61.

  10. Ibidem, Hoofdstuk V, blz. 18–24.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

van Mill, A.N. Werkloosheidsbestrijding door uitvoering van openbare werken. De Economist 84, 593–607 (1935). https://doi.org/10.1007/BF02201101

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02201101

Navigation