Skip to main content
Log in

Boekbespreking

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatur

  1. Vgl. terzake het belangrijke Volkenbondsrapport van Prof. Notestein c.s., dat te dezer plaatse (1945), blz. 384 v.v.) door mij werd aangekondigd.

  2. Ook Prof. de Jong betwijfelt, of men in de zoo sterke bevolkingsuitbreiding hier te lande in de 20e eeuw een voorwaarde zou mogen zien voor de verwezenlijking van den technischen vooruitgang die, ook hier te lande, in dezen tijd viel waar te nemen en te waardeeren. Hij houdt het persoonlijk zelfs voor zeker, dat het welvaartspeil in ons land vóór 1938 hooger zou hebben gelegen bij een kleiner aantal inwoners, zoodat er in deze jaren dus in ons land relatieve overbevolking bestond (blz. 122–123). Naar aanleiding van de kritiek op hetgeen ik in mijn Hoofdtrekken (2e dr. blz. 216–217) terzake schreef, moge ik opmerken, dat ik ook destijds oordeelde, dat voor de ontwikkeling der techniek ten onzent in dezen tijd een verdere toeneming der bevolking geenszins als een conditio sine qua non mag worden aangemerkt. Een gestabiliseerd bevolkingstotaal lag m. a. w. aan de gegeven cijfermatige toelichting ten grondslag. Na stabilisatie der bevolking moet immers, behoudens schommelingen van tijdelijken aard, de loop van het volksinkomen in totaal en per hoofd der bevolking zich parallel ontwikkelen. Gaarne erken ik overigens daar ter plaatse onvoldoende te hebben doen uitkomen, dat mij het hier besproken optimum der bevolking voor den geest stond.

  3. N. I. V. A. Verslag Studievergadering 30 Januari 1943. Onderdeel Dr. A. Winsemius, De Prijspolitiek in Nederland.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Verrijn stuart, C.A., d. G., Winsemius, A. et al. Boekbespreking. De Economist 94, 620–631 (1946). https://doi.org/10.1007/BF02200663

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02200663

Navigation