Skip to main content
Log in

Het probleem der winstdeeling

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatur

  1. Ook van arbeiderszijde wordt dit wel ingezien: In een „Technies-Economies Overzicht” in de Socialistische Gids wees, jaren terug, Dr. Th. van der Waerden er op dat het stelsel van winstdeeling niet kan voorkomen dat langzamerhand de model-loonstandaard daalt onder den gewone.

  2. Zie Grüner, t.a.p. blz. 129, noot.

  3. Of liever: hun welvaartstekort inperken door de bevrediging van enkele hunner vele (en dringende) onbevredigde behoeften. In dit verband zegt ook Dr. Carpenter (in het „Report on Profit-Sharing and Labour Co-Partnership in the United Kingdom”, 1920, blz. 21): „the bonus was given in cash, which .... was largely wasted”. Wij mogen hierbij echter opmerken dat de vergrooting van den kring der bevredigde behoeften nog geenverspilling van het winstaandeel behoeft te beteekenen.

  4. Prof. Bordewijk (t.a.p. blz. 595/596) ziet eveneens het bezwaar dat „het levenspeil der arbeiders een zekere onvastheid gaat vertoonen”. De schrijver is echter van meening dat hij over dit bezwaar niet behoeft uit te weiden, aangezien „deze tegenwerping aan kracht verliest, naar mate de arbeiders in ontwikkeling vooruit gaan en geleerd hebben in de goede jaren wat op zij te leggen, zoodat in doorsnêe een zekere regelmatigheid in de vertering, ondanks de toch wel altijd bescheiden wisselingen in het totale inkomen, mogelijk wordt”. Op grond van de in de tekst aangevoerde argumenten veroorloven wij ons in deze met Prof. Bordewijk van opinie te verschillen.

  5. Economist '32, blz. 591.

  6. Economist '33, blz. 140.

  7. T.a.p. blz. 591.

  8. Ook Prof. Bordewijk's verwachtingen t.a.v. het bedrijfsmedebezit zijn niet hoog gespannen en de schrijver zet eenige belangrijke bezwaren tegen het stelsel uiteen. (T.a.p. bl. 672/674). Met het oog hierop is het echter niet duidelijk, waarom Prof. Bordewijk als zijn meening uitspreekt, dat de gedachte van het bedrijfsmedebezit op zichzelf wel gezonder is dan die van winstdeeling.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Vigeveng, H.G. Het probleem der winstdeeling. De Economist 83, 450–461 (1934). https://doi.org/10.1007/BF02200063

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02200063

Navigation