Skip to main content
Log in

Koloniale Kroniek

Koloniale Literatuur

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatur

  1. Volledigheidshalve teekeneu wij echter aan, dat men ook reeds in 1878 in „Das Auslaud” p. 858, het voor ons Nederlanders zeker zeer verraasend berieht kon lezen dat tusschen Duitschland en Nederland werd onderhandeld over den afstand van Curaçao, betoogende de schrijver G. R. verder de wenschelijkheid dat Daitschland in Oost en West en in de Stille Zuidzee kolonien bezitte, speciaal om er voor zijne emigranten plaats te vinden.

  2. Op het oogenblik dat Dr. Fabri dien weusch uitte, scheen de regeering reeds in dien geest te hebben gehandeld. In de „Annales de l'Extrême Orient” van Mei '79, p. 357, was nog betwijfeld of Duitschland wel naar koloniaal bezit streefde. In „het Vaderland” van 29 Mei 1879 kon meu echter reeds lezen, dat door het sluiten van verdragen met de Samoa-, Tonga- en andere eilanden de Duitsche regeering aan den Duitschen ondernemingsgeest een ruim gebied had verzekerd. En het „Handelsblad” van Juli '79 nam uit de „Morning Herald” van Sydney het volgende bericht over: Op 9 April jl. hield de Pruisische kapitein ter zee Werner eeue bijeenkomst met eenige hoofden op Samoa en zei hun van zijn regeering volmacht te hebben een koning te benoemen. Destijds stond een generaal Bartlett aan het hoofd der regeering, doch had weinig macht. Het blad wees tevens op den belaugrijken handel van Duitschland met de Samoa- en Touga- eilanden.

  3. Bij vroegere gelegenheden, zie o. a. Econ. Jan. '80, p. 106, is er aan herinnerd dat Nieuw-Guinea te zeer een tropisch land is om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, afgescheiden nog van alle andere bezwaren, welke van eene europeesche kolonisatic in dat nog weinig bekende land schijnen te moeten afhouden.

  4. Sindjé schrijft Lahure, die dit gevecht op blz. 101 beschrijft.

  5. Ook de Ind. Gids van Maart 1880, p. 492, noemde het een aardig boek, maar ten koste van waarheid en geschiedenis.

  6. Als Bijlage O. O., n. 41, opgenomen in het Koloniaal veralag van 1879. .

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Quarles van Ufford, J.K.W. Koloniale Kroniek. De Economist 29, 623–648 (1880). https://doi.org/10.1007/BF02199317

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02199317

Navigation