Skip to main content
Log in

Nogmaals de Oranjebond van Orde

  • Published:
De Economist Aims and scope Submit manuscript

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Literatur

  1. Presidente-Penningmeesteresse is Mejuffrouw B. L. W. van der Hucht, 1e Secretaresse Mej. C. M. Vissering, beide te 's Gravenhage.

  2. Onder de verdiensten van dat, van grondige studie en zelfstandig oordeel getuigend academisch proefschrift, behoort ook de breede literatuuropgave. Dat thans over het arbeidersvraagstuk, inzonderheid over de verzekering van arbeiders, nog menig ander stuk zou behooren te worden vermeld, is bekend genoeg aan de lezers der maandelijks in «de Economist» verschijnende «Economische Kroniek», om ons slechts tot die bron te bepalen. Ter aanvulling bv. van hetgeen de heer Veldman mededeelt omtrent de regeling der arbeidersverzekering in Duitschland, worde slechts herinnerd aan de volgende geschriften: «Maurice-Block, Les assurances ouvrières en Allemagne. Paris, Février 1895 (door mij besproken in het «Dagblad van Z.-H. en 's Gravenhage van 24 en 29 Maart 1895); «Mr. A. Kerdijk, Uit de practijk der arbeidersverzekering» (in Duitschland), in «Vragen des Tijds», Januari 1897; de Hoogleeraren d'Aulnis de Bourouill en Greven, «De werking der Duitsche wet van 22 Juni 1889 op de invaliditeits- en ouderdomsverzekering. Twee berichten.» (Utrecht, 1896), waarover zie o. a. «Handelsblad» van 14 Maart jl., «de Economist» van Maart jl., p. 273 en vooral de recensie van Mr. Goeman Borgesius in «de Economist» van Juli–Aug. jl., p. 621. Zie ook voor de arbeidersverzekering in het algemeen: «M. Bellom, Les lois d'assurance ouvrière à l'étranger» (Paris, A. Rousseau, 1895 et '96), lijvig werk van twee deelen. Na mededeeling hoe de zaak in onderscheidene landen, inzonderheid in Duitschland, geregeld is, wordt op p. 1163 gezegd dat het onderwerp in Nederland nog ongeregeld is in afwachting van het rapport der Staatscommissie.

  3. Gevolgd o. a. door zijne artikelen over «Ongevallen-verzekering» en «de Ziekte- en Ongevallen-verzekering in Zwitserland» in het «Handelsblad» van Maart en December 1897.

Download references

Authors

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Cite this article

Quarles van Ufford, J.K.W. Nogmaals de Oranjebond van Orde. De Economist 47, 35–47 (1898). https://doi.org/10.1007/BF02127808

Download citation

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/BF02127808

Navigation