Skip to main content
Log in

Er terug-zijn3

Een methodiek voor begeleiding van werkhervatting na langdurige afwezigheid

  • Voor de praktijk
  • Published:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde Aims and scope

Samenvatting

Na een jarenlange stijging blijkt het aantal intredes in primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid) in België te stagneren vanaf 2012. Het aantal invaliden (meer dan één jaar arbeidsongeschiktheid) volgt deze trend niet en blijft toenemen. Het aantal invaliden bij de Belgische loontrekkenden is sinds 2012 gestegen met 13,4% tot 321.573 in 2014. Psychische problemen en musculoskeletale aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid.1 Om verzuimcijfers te doen dalen is systematisch inzetten op werkhervatting van langdurig zieke werknemers op niveau van de onderneming noodzakelijk.

Onderzoek toont aan dat het merendeel van de medewerkers, die minder dan één maand afwezig zijn wegens ziekte (acute fase), op eigen krachten terugkeert naar het werk.2 Werkhervattingskansen dalen voor medewerkers die langer afwezig zijn. Het initiële medische gezondheidsprobleem ligt vaak niet aan de oorzaak van het voortduren van de arbeidsongeschiktheid.3 De focus op medisch herstel is dus niet toereikend als werkhervatting het eindpunt is. Psychosociale factoren, de arbeidsomstandigheden en de werkomgeving, spelen gaandeweg een grotere rol in de evolutie naar chronische ongeschiktheid. Werkhervattingskansen voor medewerkers die langer dan vier maanden afwezig zijn (chronische fase), zijn bijzonder klein. Er is dus nood aan bijkomende begeleiding tussen de één en vier maanden afwezigheid (de subacute fase).

This is a preview of subscription content, log in via an institution to check access.

Access this article

Price excludes VAT (USA)
Tax calculation will be finalised during checkout.

Instant access to the full article PDF.

Figuur 1
Figuur 2
Figuur 3

Literatuur

  1. Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Statistieken over invaliditeit van werknemer en werklozen in 2014. Internet site van het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering. Beschikbaar via: http://www.riziv.fgov.be/nl/statistieken/uitkeringen/2014/Paginas/statistieken-invaliditeit.aspx -.V86vILU8thF. Geraadpleegd 5 september 2016.

  2. Mortelmans A, Donceel P, Lahaye D, Bulterys S. An analysis of the communication during an enhanced and structured information exchange between social insurance physisians and occupational physisians in disibility management in Belgium. Disabil Rehabil. 2006; 29; 1011–20.

  3. Turner JA, Franklin G, Turk DC. Predictors of Chronic Disability in Injured Workers: A Systematic Literature Synthesis. Am J of Ind Med. 2000; 38; 707–22.

    Article  CAS  Google Scholar 

Download references

Acknowledgements

Het project werd gerealiseerd dankzij de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (project ID: 2392). De auteurs wensen de deelnemende bedrijven en medewerkers van IDEWE te bedanken, en in het bijzonder dr. Katrien Mortelmans.

Author information

Authors and Affiliations

Authors

Corresponding author

Correspondence to Marthe Verjans.

Additional information

M. Verjans is preventieadviseur psychosociale aspecten bij IDEWE, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Dr. C. Lambreghts, G. Mylle en E. De Baere zijn arbeidsgeneesheer bij IDEWE.

Prof. dr. L. Godderis is directeur van de dienst Kennis, Informatie & Research bij IDEWE en docent Arbeids-, Milieu-, en Verzekeringsgeneeskunde, KU Leuven.

Correspondentieadres: marthe.verjans@idewe.be

Rights and permissions

Reprints and permissions

About this article

Check for updates. Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Verjans, M., Lambreghts, C., Mylle, G. et al. Er terug-zijn3 . TBV - Tijdschr Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskd 25, 21–23 (2017). https://doi.org/10.1007/s12498-017-0008-5

Download citation

  • Published:

  • Issue Date:

  • DOI: https://doi.org/10.1007/s12498-017-0008-5

Navigation