Springer Nature is making SARS-CoV-2 and COVID-19 research free. View research | View latest news | Sign up for updates

Colorimetric Chemosensor for Hg2+ Based on Nuclear Fast Red and a Cationic Polyelectrolyte in Aqueous Solution

  • 44 Accesses

Abstract

We have developed a colorimetric chemosensor based on an anionic organic dye, commercially available nuclear fast red (NFR) and a cationic polyelectrolyte, poly(diallyldimethylammonium chloride) (PDADMAC) for detection of Hg2+ in aqueous solution at physiological conditions. Upon addition of Hg2+, a bathchromic shift in the absorption was observed concomitantly with color change from pink to reddish violet which was easily detectable by the naked eye, while such a change was not observed for NFR alone, indicating that PDADMAC played an important role in detecting Hg2+. This investigation can propose the simple and valuable construction method for a novel chemosensor by mixture of a water-soluble organic dye and an oppositely charged polyelectrolyte.

This is a preview of subscription content, log in to check access.

Scheme 1
Fig. 1
Fig. 2
Fig. 3
Fig. 4
Fig. 5
Fig. 6
Fig. 7
Fig. 8
Fig. 9

References

  1. 1.

    Saleem M, Lee KH (2015) Optical sensor: a promising strategy for environmental and biomedical monitoring of ionic species. RSC Adv 5:72150–72287

  2. 2.

    Quang DT, Kim JS (2010) Fluoro- and chromogenic chemodosimeters for heavy metal ion detection in solution and biospecimens. Chem Rev 110:6280–6301

  3. 3.

    Kim HN, Ren WX, Kim JS, Yoon J (2012) Fluorescent and colorimetric sensors for detection of lead, cadmium, and mercury ions. Chem Soc Rev 41:3210–3244

  4. 4.

    Sakamaki M, Aikawa S, Fukushima Y (2017) Colorimetric determination of Pb2+ in perfect aqueous solution using carminic acid as a selective chemosensor. J Fluoresc 27:1929–1935

  5. 5.

    Fitzgerald WF, Lamborg CH, Hammerschmidt CR (2007) Marine biogeochemical cycling of mercury. Chem Rev 107:641–662

  6. 6.

    Nolan EM, Lippard SJ (2008) Tools and tactics for the optical detection of mercuric ion. Chem Rev 108:3443–3480

  7. 7.

    Tchounwou PB, Ayensu WK, Ninashvili N, Sutton D (2003) Environmental exposure to mercury and its toxicopathologic implications for public health. Environ Toxicol 18:149–175

  8. 8.

    Clarkson TW, Magos L, Myers GJ (2003) The toxicology of mercury-current exposures and clinical manifestations. N Engl J Med 349:1731–1737

  9. 9.

    Gaedi M, Fathi MR, Shokrollahi A, Shajarat F (2006) Highly selective and sensitive preconcentration of mercury ion and determination by cold vapor atomic absorption spectroscopy. Anal Lett 39:1171–1185

  10. 10.

    Hong YS, Rifkin E, Bouwer EJ (2011) Combination of diffusive gradient in a thin film probe and IC-ICP-MS for the simultaneous determination of CH3Hg+ and Hg2+ in oxic water. Environ Sci Technol 45:6429–6436

  11. 11.

    Park H, Hwang SJ, Kim K (2012) An electrochemical detection of Hg2+ ion using graphene oxide as an electrochemically active indicator. Electrochem Commun 24:100–103

  12. 12.

    Yoon S, Miller EW, He Q, Do PH, Chang CJ (2007) A bright and specific fluorescent sensor for mercury in water, cells, and tissue. Angew Chem Int Edit 46:6658–6661

  13. 13.

    Cheng X, Li Q, Qin J, Li Z (2010) A new approach to design ratiometric fluorescent probe for mercury(II) based on the Hg2+-promoted deprotection of thioacetals. ACS Appl Mater Interfaces 2:1066–1072

  14. 14.

    Ding H, Zheng C, Li B, Liu G, Pu S, Jia D, Zhou Y (2016) A rhodamine-based sensor for Hg2+ and resultant complex as a fluorescence sensor for I-. RSC Adv 6:80723–80728

  15. 15.

    Venkatesan P, Thirumalivasan N, Wu S-P (2017) A rhodamine-based chemosensor with diphenylselenium for highly selective fluorescence turn-on detection of Hg2+ in vitro and in vivo. RSC Adv 7:21733–21739

  16. 16.

    Inoue K, Aikawa S, Fukushima Y (2018) Colorimetric detection of Hg2+ using a mixture of an anionic azo dye and a cationic polyelectrolyte in aqueous solution. Polym Int 67:755–760

  17. 17.

    Baar S (1957) A micromethod for the estimation of serum calcium. Clin Chim Acta 2:567–575

  18. 18.

    Sams A, Davies FMR (1967) Commercial varieties of nuclear fast red; their behaviour in staining after autoradiography. Stain Technol 42:269–276

  19. 19.

    Cui Y, Yu J, Feng S (2014) Nuclear fast red as highly sensitive“off/on”fluorescent probefor detecting guanine. Talanta 130:536–541

  20. 20.

    Li M, Fu Y, Jin L (2017) A dual-signal sensing system based on organic dyes-LDHs film for fluorescence detection of cysteine. Dalton Trans 46:7284–7290

  21. 21.

    Butler GB, Angelo RJ (1957) Preparation and polymerization of unsaturated quaternary ammonium compounds VIII a proposed alternating intramolecular-intermolecular chain propagation. J Am Chem Soc 79:3128–3131

  22. 22.

    Assem Y, Chaffey-Millar H, Barner-Kowollik C, Wegner G, Agarwal S (2007) Controlled/living ring-closing cyclopolymerization of diallyldimethylammonium chloride via the reversible addition fragmentation chain transfer process. Macromolecules 40:3907–3913

  23. 23.

    Wang Y, Chen J, Jiao H, Chen Y, Li W, Zhang Q, Yu C (2013) Polymer-templated perylene-probe noncovalent self-assembly: a new strategy for label-free ultrasensitive fluorescence turn-on biosensing. Chem Eur J 19:12846–12852

  24. 24.

    Dubas ST, Limsavarn L, Iamsamai C, Potiyaraj PJ (2006) Assembly of polyelectrolyte multilayers on nylon fibers. J Appl Polym Sci 101:3286–3290

  25. 25.

    Sakamaki M, Aikawa S, Fukushima Y (2018) Colorimetric chemosensor for Zn2+ based on pyrogallol red and poly(diallyldimethylammonium chloride) in aqueous solution. Polym Bull 75:1667–1680

  26. 26.

    Inoue K, Aikawa S, Sakamaki M, Fukushima Y (2018) Colorimetric chemosensor for Fe2+ and Fe3+ based on a ternary mixture of an anionic dye, a cationic polyelectrolyte, and a metal chelator in aqueous solution. J Incl Phenom Macrocycl Chem 91:171–177

  27. 27.

    Inoue K, Aikawa S, Sakamaki M, Fukushima Y (2018) Colorimetric Co2+ sensor based on an anionic pyridylazo dye and a cationic polyelectrolyte in aqueous solution. Polym Int 67:1589–1594

  28. 28.

    Inoue K, Aikawa S, Fukushima Y (2019) Colorimetric chemosensor for Ni2+ based on alizarin complexone and a cationic polyelectrolyte in aqueous solution. J Appl Polym Sci 136:47496

  29. 29.

    Fukushima Y, Aikawa S (2019) Colorimetric detection of Ni2+ based on an anionic triphenylmethane dye and a cationic polyelectrolyte in aqueous solution. Tetrahedron Lett 60:675–680

  30. 30.

    Lee SY, Lee JJ, Bok KH, Kim JA, Kim SY, Kim C (2016) A colorimetric chemosensor for the sequential recognition of mercury (II) and iodide in aqueous media. Inorg Chem Comm 70:147–152

  31. 31.

    Cui X, Zhu L, Wu J, Hou Y, Wang P, Wang Z, Yang M (2015) A fluorescent biosensor based on carbon dots-labeled oligodeoxyribonucleotide and graphene oxide for mercury (II) detection. Biosens Bioelectron 63:506–512

  32. 32.

    Job P (1928) Formation and stability of inorganic complexes in solution. Ann Chim 9:113–203

  33. 33.

    Grynkiewicz G, Poenie M, Tsien RY (1985) A new generation of Ca2+ indicators with greatly improved fluorescence properties. J Biol Chem 260:3440–3450

  34. 34.

    Fukushima Y (2001) Interaction of porphyrin derivatives with a β-sheet structure of a zwitterionic polypeptide in aqueous solution. Polym Bull 45:479–485

  35. 35.

    Liang W, He S, Fang J (2014) Self-assembly of J-aggregate nanotubes and their applications for sensing dopamine. Langmuir 30:805–811

Download references

Author information

Correspondence to Yasumasa Fukushima.

Additional information

Publisher’s Note

Springer Nature remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.

Electronic Supplementary Material

ESM 1

(DOCX 123 kb)

Rights and permissions

Reprints and Permissions

About this article

Verify currency and authenticity via CrossMark

Cite this article

Fukushima, Y., Aikawa, S. Colorimetric Chemosensor for Hg2+ Based on Nuclear Fast Red and a Cationic Polyelectrolyte in Aqueous Solution. J Fluoresc 30, 175–180 (2020). https://doi.org/10.1007/s10895-019-02482-1

Download citation

Keywords

  • Colorimetric detection
  • Chemosensor
  • Mercury ion
  • Polyelectrolyte