Zeitschrift für Jagdwissenschaft

, Volume 49, Issue 3, pp 191–200

Habitat use and diet of the red foxVulpes vulpes in an agricultural landscape in Poland

  • B. Goldyn
  • M. Hromada
  • A. Surmacki
  • P. Tryjanowski
Articles

Summary

Red foxVulpes vulpes density, diet and den site selection were studied in a unwooded farmland of western Poland. During years 1999–2000 snow tracking was performed, and in 1999 dens were counted. Estimated population densities based on snow tracking were 2.1 and 1.79 individuals/km2 respectively, while den counts gave a value of 2.20 individuals/km2. Almost all dens were located on steep slopes, mainly on banks of drainage ditches (51%) and marsh banks (18%). Foxes markedly preferred southern exposure, while western slopes were avoided. The relatively high number of dens, their clumped distribution and the small number of breeding dens show that the studied population was organised in 5 clans. 26% of the dens were used only temporarily indicating that some of individuals use more than one den. Scat analyses revealed a high frequency of rodents, birds (mainly poultry) and garbage items in fox food (65.6, 47.9, 16.0% occurrence in scats, respectively). Fox adaptation to anthropogenic food sources and change in den site selection are discussed as main factors responsible for the occupation of farmland and in consequence, for the increase of fox densities in Poland.

Key words

Vulpes vulpes red fox farmland habitat utilisation diet composition predation 

Habitatnutzung und Nahrung des Rotfuchses in einem landwirtschaftlichen Gebiet Polens

Zusammenfassung

Untersucht wurden Populationsdichte, Nahrung und die Lage der Baue von Rotfüchsen in einem unbewaldeten Agrargebiet in Westpolen. In den Jahren 1999–2000 wurden Fährtenzählungen im Schnee und 1999 eine Bauzählung durchgefühlt. Die auf der Basis der Fährtenzählungen geschätzten Popluationsdichten betrugen 2,1 beziehungsweise 1,79 Individuen/km2, während die Bauzählung einen Wert von 2,20 Individuen/km2 ergab. Nahezu alle Baue befanden sich an steilen Hängen, hauptsächlich von Entwässerungsgräben (51 %) und Randzonen von Sumpfgebieten. Die Füchse bevorzugten deutlich südexponierte Hänge, während Westhänge gemieden wurden. Die relativ große Zahl von Bauen, ihre Zusammenballung in bestimmten Gebieten und die geringe Anzahl von Wurfbauen zeigen, dass die Population in fünf Familienverbänden organisiert war. 26 Prozent der Baue wurden nur zeitweise benutzt, was darauf hinweist, dass einige Individuen mehr als einen Bau benutzen. Kotanalysen ergaben hohe Anteile von Nagetieren, Vögeln (hauptsächlich Hausgeflügel) und Abfall in der Nahrung (Häufigkeiten von 65,6, 47,9 beziehungsweise 16,0% in den Kotproben). Als Hauptfaktoren für die Besiedlung von Agrargebieten durch den Rotfuchs und die daraus resultierende Zunahme der Fuchsdichte in Polen werden die Anpassung der Füchse an anthropogene Nahrungsquellen und Veränderungen in der Wahl des Baustandortes diskutiert.

Schlüsselwörter

Vulpes vulpes Rotfuchs Agrargebiet Habitatnutzung Nahrungszusammensetzung Prädation 

Utilisation de l'habitat et régime alimentaire du Renard roux Vulpes vulpes dans un paysage agricole en Pologne

Résumé

Densité du Renard rouxVulpes vulpes, régime alimentaire et sélection des terriers ont été étudiés dans une région agraire de l'Ouest de la Pologne. Au cours des années 1999 et 2000 un relevé des traces à la neige a été effectué et en 1999 les terriers ont été dénombrés. Les densités de population estimées à partir des traces relevées dans la neige atteignent respectivement 2,1 et 1.79 individus par km2 tandis que le dénombrement des terriers donnait une valeur de 2.20 individus par km2. La plupart des terriers étaient situés sur des pentes raides, le plus souvent sur des talus de fossés de drainage (51 %) et sur des bancs situés en limite de marécages (18 %). Les renards marquaient une nette préférence pour les expositions sud, les expositions ouest étant évitées. Le nombre relativement élevé de terriers, leur répartition groupée («en amas») et le petit nombre de terriers occupés par des nichées montrent que la population étudiée était organisée en 5 clans. 26 % des terriers n'étaient utilisés que temporairement, laissant entendre que certains individus utilisaient plus d'un terrier. Les analyses de fèces ont révélé une fréquence élevée de rongeurs, d'oiseaux (de la volaille le plus souvent) et de résidus alimentaires (occurrence de respectivement 65.6, 47.9 et de 16.0 % dans les fèces). L'adaptation du Renard aux ressources alimentaires anthropogènes et le changement dans la sélection des terriers sont considérés comme étant les principaux facteurs responsables de l'occupation de l'espace agraire et, en conséquence, de l'augmentation des densités du Renard en Pologne.

Mots clefs

Vulpes vulpes Renard roux espace agraire utilisation de l'habitat régime alimentaire prédation 

Preview

Unable to display preview. Download preview PDF.

Unable to display preview. Download preview PDF.

References

  1. Baker, P. J.;Robertson, C. P. J.;Funk, S. M.;Harris, S., 1998: Potential fitness benefits of group living in the red fox,Vulpes vulpes. Anim. Behav.56, 1411–1424.CrossRefPubMedGoogle Scholar
  2. Behrendt, G., 1955: Beiträge zur ökologie des Rotfuchses (Vulpes vulpes). Z. Jagdwiss.1, 113–145, 161–183.CrossRefGoogle Scholar
  3. Beltrán, J. F.;Delibes, M.;Rau, J., 1991: Methods of censusing red fox (Vulpes vulpes) population. Hystrix3, 199–214.Google Scholar
  4. Bresiński, W;Jçedryczkowski, W., B., 1999: [Situation of hunting game and some protected species in Dezydery Chłapowski Landscape Park and its surrounding]. Biuletyn Parków Krajobrazowych Wielkopolski5, 81–101 (In Polish).Google Scholar
  5. Bresiński, W.;Panek, M., 2000: [The condition of fox population in Poland in the end of the nineties (monitoring results)]. In:Kubiak, S. (ed.) Zwierzyna drobna jako element bioróznorodnoŚci srodowiska przyrodniczego. Materiały II krajowej konferencji, Włocławek, 7.–9.9.2000. Włocławek: Włbcławskie Towarzystwo Naukowe, pp. 163–171 (In Polish).Google Scholar
  6. Cavallini, P., 1996: Variation in social system of the red fox. Ethol. Ecol. Evol.8, 323–342.Google Scholar
  7. Doncaster, C. P.;Dickman, C. R.;Macdonald, D. W., 1990: Feeding ecology of red fox (Vulpes vulpes) in the city of Oxford, England. J. Mammal.71, 188–194.Google Scholar
  8. Dziurdzik, B., 1973: Key to the identification of hairs of mammals from Poland. Acta zool. Cracov.18, 73–91.Google Scholar
  9. Fuchs, F. 1973: Untersuchungen über die Baue von Rotfüchsen (Vulpes vulpes L.) im bernischen Hügeland. Mitteil. Naturforsch. Ges. Bern30.Google Scholar
  10. Gołdyn, B. 2001: [The dynamics and distribution of red fox population and its influence on farmland community]. MSc. Thesis, Adam Mickiewicz University, Poznań (In Polish).Google Scholar
  11. Goszczyński, J., 1974: Studies on the food of foxes. Acta theriol.21, 527–534.Google Scholar
  12. Goszczyński, J., 1985: [The effect of structural differentiation of ecological landscape on the predator-prey interactions]. Rozprawy Naukowe i Monografie SGGW-AR, Warszawa46, 1–80 (In Polish).Google Scholar
  13. Goszczyński, J., 1986: Diet of foxes and martens in central Poland. Acta theriol.31, 491–506.Google Scholar
  14. Goszczyński, J., 1999: Fox, raccoon dog and badger densities in North Eastern Poland. Acta theriol.44, 413–420.Google Scholar
  15. Haltenorth, T.;Roth, H. H., 1968: Short review of the biology and ecology of the red fox (Vulpes vulpes) Linnaeus 1758. Säugetierk. Mitt.16, 339–352.Google Scholar
  16. Harris, S.;Smith, G. C., 1987: Demography of two urban fox (Vulpes vulpes) populations. J. Appl. Ecol.24, 75–86.Google Scholar
  17. Hausman, L. A., 1920: Structural characteristics of the hair of mammals. Am. Nat.54, 496–553.CrossRefGoogle Scholar
  18. Hosmer, D. W.;Lemeshow, S., 1989: Applied Logistic Regression. New York: John Wiley.Google Scholar
  19. Jçedrzejewska, B.;Jçedrzejewski, W., 1998: Prédation in Vertebrate Communities. Berlin, Heidelberg: Springer-Verlag.Google Scholar
  20. KoŽená, I., 1988: Diet of the red fox (Vulpes vulpes) in agrocoenoses in southern Moravia. Acta Sc. Nat. Brno22, 1–24.Google Scholar
  21. Lariviere, S.;Pasitschniak-Arts, M. 1996:Vulpes vulpes. Mammalian Species537, 1–11.Google Scholar
  22. Leckie, F.;Thirgood, S. J.;May, R.;Redpath, S. M., 1998: Variation in the diet of the red foxes on Scottish moorland in relation to prey abundance. Ecography21, 599–604.Google Scholar
  23. Lloyd, H. G., 1980: The red fox. B. T. Batsford: London.Google Scholar
  24. Macdonald, D. W., 1983: The ecology of carnivore social behavior. Nature301, 379–384.CrossRefGoogle Scholar
  25. Meia, J. S.;Weber, J. M., 1992: Characteristics and distribution of breeding dens of the Red fox (Vulpes vulpes) in mountainous habitat. Z. Säugetierk47, 137–143.Google Scholar
  26. Meia, J. S.;Weber, J. M., 1993: Choice of resting sites by females of foxesVulpes vulpes in mountainous habitat. Acta theriol.38, 81–91.Google Scholar
  27. Meia, J. S.;Weber, J. M., 1996: Social organization of Red foxes (Vulpes vulpes) in the Swiss Jura Mountains. Z. Säugetierk.61, 257–268.Google Scholar
  28. Newton, I., 1998: Population limitation in Birds. San Diego: Academic Press.Google Scholar
  29. Norusis, M. J., 1986: SPSS/PC+ Chicago: Advanced statistics.Google Scholar
  30. O'Mahony, D.;Lambin, X.;Mackinnon, J. L.;Coles, C. F., 1999: Fox predation on cyclic field vole population in Britain. Ecography22, 575–581.Google Scholar
  31. Panek, M.;Bresiński, W., 2002: Red foxVulpes vulpes density and habitat use in a rural area of western Poland in the end of 1990s, compared with the turn of 1970s. Acta theriol.47, 433–442.Google Scholar
  32. Pielowski, Z., 1976: [The role of foxes in reduction of the European hare population]. In:Pielowski, Z. Pucek, Z. (eds) Ecology and management of European hare populations. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i LeŚne, pp. 135–148 (In Polish).Google Scholar
  33. Prudnicki, W.;Nowicki, W.;Jabłoński, R.;SkoczyłaŚ, B., 2000: [Menu of foxes in autumn and winter in Pomorze and Kujawy]. In:Kubiak, S. (ed.) Zwierzyna drobna jako element bioróżnorodnoŚci Środowiska przyrodniczego. Włocławek: Włocławskie Towarzystwo Naukowe, pp. 192–199 (In Polish).Google Scholar
  34. Priklonsky, S. G., 1965: [Coefficients to treat the data of winter transect method of census taking of game animals by their traces.] Bjulleten Moskovskogo Obshchestva Ispytatelej Prirody. Otdelenie Biologii70, 5–12 (In Russian).Google Scholar
  35. Roman, G., 1984: The burrow construction strategy of foxes in the Bialowieźa Primeval Forest. Acta theriol.29, 425–431.Google Scholar
  36. Saunders, G.;White, P. C. L.;Harris, S.;Rayner, J. M. V., 1993: Urban foxes (Vulpes vulpes): food acquisition, time and energy budgeting of a generalised predator. Symp. Zool. Soc. London65, 215–234.Google Scholar
  37. Schantz, von T., 1981: Female cooperation, male competition, and dispersal in red foxVulpes vulpes. Oikos37, 63–68.Google Scholar
  38. Stubbe, M., 1980: Population ecology of the red fox (Vulpes vulpes L., 1758) in the G.D.R. Biogeographica18, 71–96.Google Scholar
  39. Tryjanowski, P., 2000: Changes in breeding bird populations of some farmland birds in W Poland in relation to changes in crop structure, weather conditions and number of predators. Folia zool.49, 39–51.Google Scholar
  40. Weber, D., 1985: Zur Baubenutzung und ihrer Funktion beim Fuchs (Vulpes vulpes L.). Z. Säugetierk50, 356–368.Google Scholar
  41. WoŚ, A., 1999. [Climate of Poland]. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN (In Polish).Google Scholar
  42. Zar, J. H., 1999: Biostatistical Analysis, 4th edn. New Jersey: Prentice Hall.Google Scholar

Copyright information

© Springer-Verlag 2003

Authors and Affiliations

  • B. Goldyn
    • 1
  • M. Hromada
    • 2
  • A. Surmacki
    • 3
  • P. Tryjanowski
    • 3
  1. 1.Department of General ZoologyAdam Mickiewicz UniversityPoznańPoland
  2. 2.Department of ZoologyUniversity of South Bohemiačeské BudĚjoviceCzech Republic
  3. 3.Department of Avian Biology and EcologyAdam Mickiewicz UniversityPoznańPoland

Personalised recommendations